Mta Sıcak Su Arama Çalışmalarına Ara Verdi

Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü tarafından Kütahya’nın enerji zengini ilçesi Simav’a bağlı Demirciköy beldesinde 26 Nisan 2011 tarihinde başlatılan sıcak su arama çalışmaları sonlandırıldı.

Demirciköy beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Mustafa Çetin 3 ay önce MTA tarafından Öte Yaka mevkiinde başlatılan jeotermal enerji arama çalışmalarında Bin 250 metre derinliğe ulaşıldığını ve bu çalışmalar sonucu 70 derecelik sıcak suya ulaşıldığını bildirdi.

Demirciköy beldesi kadar bölgenin de kaderini değiştirecek proje kapsamında hedefledikleri 160 derecelik sıcak suya ulaşılamamasının üzüntüsünü yaşadıklarını kaydeden Başkan Mustafa Çetin, MTA’nın proje kapsamında şimdilik üç aylık çalışmaları sonlandırdığını ve kuyunun mühürlendiğini kaydetti.

Bölgeye gelen uzmanların yeraltından çıkan 70 derecelik sıcak sudan numuneler alarak analizlerde bulunduklarını ifade eden Başkan Mustafa Çetin, çıkacak analiz sonuçlarına göre MTA’nın çalışmalara devam edip etmemeye karar vereceğini bildirdi.

Bölgede umdukları gibi 160 derecelik sıcak suya ulaşamadıkları için üzüntülü olduklarını dile getiren Başkan Çetin, “ Beldemiz Demirciköy Simav’da jeotermal enerjinin çıktığı Eynal Kaplıcaları ile Çitgöl ve Naşa Kaplıcalarının bulunduğu bölgeye çok yakın. Bu bölgelerde 100 derecenin üzerinde çok sayıda derin sıcak su kuyusu bulunuyor. Simav Eynal Kaplıcalarında 162 derece jeotermal enerji elde ediliyor. Bizde bu derecelere yakın bir kaynak bekliyorduk. Ancak olmadı. Üç aylık çalışmalarımız sonucu bölgeden 70 derecelik sıcak su çıktı. Moralimiz bozuk. Ancak analizler sonucu MTA’nın çalışmalara devam edip etmeyeceğini şimdilik bilmiyoruz. Çalışmaların devam etmesi halinde 100 derecinin üzerinde sıcak suya ulaşacağımızı umuyorum. Çıkacak enerji bizim olduğu kadar bölgenin de kaderini değiştirecek. Çalışmaları önemsiyoruz. Şayet sıcak su çıkarsa ilk işimiz belde merkezindeki konutları jeotermal enerji ile ısıtmanın yanı sıra jeotermal seracılığın önünü açmak, Bölgemizde üç ay boyunca çalışma yapan MTA yetkilileri ile çalışanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA