Başbakan Erdoğan'dan Rum'lara ve AB'ye yönelik sert açıklama

Kıbrıs sorununda bıçağın kemiğe dayandığını söyleyen Başbakan, sözünün arkasında durmayan AB'nin bu yanlışının bedelini ödeyeceğini ifade etti

Başbakan Erdoğan'dan Rum'lara ve AB'ye yönelik sert açıklama
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB’ye ve Rum Kesimi’ne KKTC’den sert mesajlar gönderdi. “İlişkilerimiz tamamen donar” diyen Erdoğan, “Özellikle adaletin savunuculuğunu yapan AB 2004’te yapmış olduğu, hatta vermiş olduğu sözün arkasında durmadığı için bu yanlışlarının bedelini de ödeyecektir. Birliğin Kıbrıs’ta hukuki temeli olmayan bu duruma son verme sorumluluğu vardır” diye konuştu. Güney Kıbrıs’ın ödüllendirilmesini kabul edemeyeceklerini belirten Erdoğan, Rum halkına da “mesnetsiz kaygıları bırakın, Türklerden zarar gelmez” diye seslendi. Rum Kilisesi’ne de sert çıkan Erdoğan, “bunlar çağların çok gerisinde yaşıyorlar. Ben Güney Kıbrıs’taki Rumlar’a şunu söylüyorum: Sizin sorununuz içinizdedir, bunu halledin” dedi.
Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 37. yıldönümü nedeniyle Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Caddesi’nde düzenlenen resmi geçit törenine katıldı. Erdoğan konuşmasında AB, Yunanistan, Rum Kesimi ve KKTC’ye yönelik şu mesajları verdi:
KORUMAK BOYNUMUZUN BORCU:
Bize kanlarıyla, canlarıyla emanet bıraktıkları bu vatan toprağını sonuna kadar korumak, burada sadece Kıbrıs Türklerinin değil aynı zamanda insanlığın onurunu ve izzetini sonuna kadar savunmak boynumuza borcu olsun. Bir kez daha bütün dünya bilsin ki, Kıbrıs Türkleriyle ebedi kardeşliğimiz ve dayanışma ruhumuz ilk günkü kadar taze ve diridir. Sonsuza kadar da böyle devam edecektir. Barış ve Özgürlük Bayramı olan bugünde yaşanan acıları ve ödenen bedelleri unutmadan Ada’nın eşit ortağı olarak Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğimizi ilan ederken barışa olan inanç ve irademizi bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyoruz.

Başbakan Erdoğan'dan Rum'lara ve AB'ye yönelik sert açıklama

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI:
Kıbrıs sorununda geçmişte de günümüzde de güçlü çözüm iradesi gösteren taraf, Kıbrıs Türk halkı ve garantör Türkiye’dir. Güney Kıbrıs yüzde 75’le ’hayır’ demiştir. Uzlaşmaya ve barışa yüzde 75 ile ’hayır’ diyen Güney Kıbrıs ödüllendirilmiş, ’evet’ diyen Türk halkı cezalandırılmıştır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz, çözüm hedefine samimiyetle inanıyoruz. Fakat şunu da unutmayalım, artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu yolda üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da hazırız. Diğer tüm ilgili tarafları da barışa destek vermeye ve bu yolda adım atmaya davet ediyoruz.
PENCERE HEP AÇIK KALMAZ:
Yeni ortaklık, iki kesimli, iki toplumlu ve ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlandığı şekliyle siyasi eşitlik temelinde bir federasyon olacak, bu ortaklığın, tek uluslararası kimliğe sahip bir Federal Hükümetinin yanı sıra, eşit statüye sahip bir Kıbrıs Türk Kurucu Devleti ve bir Kıbrıs Rum Kurucu Devleti bulunacaktır. Buna tam desteğimizi vermeye hazırız. Aksi istikamette zorlamalar içine girmek ise çözüm iradesini sabote etmekten başka bir işe yaramayacaktır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir.
TAMAMEN DONAR:
Kıbrıs Türk tarafının maruz kaldığı haksızlık artık tahammül sınırlarını zorlamakta, vicdanları sızlatmaktadır. Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum tarafının 2012’de AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesi halinde, açık net söylüyorum, Türkiye’nin AB ile ilişkileri tamamen donacaktır. 6 aylık Güney Kıbrıs Rum yönetiminin dönem başkanlığında bizim AB ile herhangi bir görüşme yapmamız söz konusu olmayacaktır. AB Dönem Başkanı da olsa Rum tarafıyla aynı masaya oturmamızı hiç kimse bizden beklemesin.
AB BEDEL ÖDEYECEKTİR:
Hukukun, özellikle adaletin savunuculuğunu yapan AB 2004’te yapmış olduğu, hatta vermiş olduğu sözün arkasında durmadığı için bu yanlışlarının bedelini de ödeyecektir. Birliğin Kıbrıs’ta hukuki temeli olmayan bu duruma son verme sorumluluğu vardır. Zira şu anda Kıbrıs diye bir devleti biz tanımıyoruz. Böyle bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Bu itibarla AB’den beklentimiz üzerine düşeni yapmasıdır.
BM’YE RAPOR ÇAĞRISI:
BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-mun’dan beklentimiz sadece Özel Temsilcisi Downer’i buraya göndermek değil, Sayın Annan’ın Mayıs 2004’deki raporunu açıklamasıdır. Bu raporda neler var, bunu açıklamasıdır. Artık oyalanmak istemiyoruz.
BÜYÜK DÜŞÜNÜN: Marjinal düşünmek tabii hiçbir zaman benim Kıbrıslı Türk kardeşlerime zaten uygun düşmez. Ama marjinal düşünenlere de benim Kıbrıslı Türk kardeşlerim inanıyorum ki prim vermeyecek. Çünkü size büyük düşünmek yakışır. Siz büyük bir milletin varislerisiniz. O bakımdan inanıyorum ki yarınların Kuzey Kıbrıs’ı Güney Kıbrıs’tan çok daha güçlü olacaktır.

İlk kez Rum halkına seslendi
Törende yaptığı konuşmada Rum halkına çağrıda bulunan Erdoğan, mesnetsiz kaygıların bir kenara bırakılmasını istedi. Erdoğan, “Ben Güney Kıbrıs’taki Rumlar’a şunu söylüyorum: Sizin sorununuz içinizdedir, bunu halledin. Türklerden insanlara hiçbir zaman zarar gelmez, bunu böyle bilin. Aynı çağrımı Yunanistan’a da yapıyorum: Garantör ülke olarak siz de üzerinize düşeni yapın. Türkiye olarak, biz zaten hazırız. Ön yargılardan lütfen sıyrılın diyorum” dedi.

KKTC’DEN NOTLAR
Denktaş’sız ilk tören
- Kutlama törenleri ilk kez rahatsızlığı nedeniyle Ankara’da tedavi gören 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’sız yapıldı.
- Törenlerde yoğun güvenlik önlemi de dikkati çekti. Tören alanına girenlerin üzerleri polisler tarafından tek tek arandı.
- Törene yaklaşık 50 Pakistanlı da katıldı. Ellerinde, “Başbakanımız hoş geldiniz” pankartları taşıyan Pakistanlılar, “Canımız sana feda” diye slogan attılar.
- Türkiye’ye karşı çıkışlarıyla tanınan Sendika Platformu, yerel gazetelere, “Bir verip beş alıyorsun. Utanmadan besleme diyorsun” ifadelerini içeren tam sayfa ilan verdi.
- Erdoğan tören sonrasında KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile de biraraya geldi. Talat görüşme sonrası yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı döneminde Erdoğan’la çok yakın mesaisi içinde olduklarını belirterek, “Dolayısıyla hem Kıbrıs sorununu hem ülkedeki durumu değerlendirdik. Sonuçta uygulamaya dönük bir görüşme değildi, görüş alışverişiydi” dedi.
- Erdoğan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin resmi konutunda, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle de bir araya geldi.

Eşler sergi açtı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu’nun himayelerinde düzenlenen el sanatları sergisi, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katılımıyla açıldı. Lefkoşa’da Derviş Paşa Konağı’nda yer alan ve köylerde kadınların yaptığı el işlerinden oluşan sergiyi Meral Eroğlu ve Emine Erdoğan birlikte açtı. Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ve Eroğlu’nun kızları da açılışa katıldı.

Erdoğan’dan Rumları kızdıracak açıklama
Gazimagusa toplu açılışa da katılan Erdoğan, şu mesajları verdi: KKTC ekonomisinin sağlam bir zemine oturması gerekiyor. Yunanistan’ın hali ortada. Güney Kıbrıs da aynı duruma düşerse şaşmayın. Şimdi ben böyle konuştum diye kızabilirler. Ustalık dönemimize yönelik KKTC’de atacağımız adımlarda 2015’in Kuzey Kıbrıs’ı evelallah çok farklı olacak. Marjinal düşüncelerin Türkiye’ye karşı tavır takınan bazı adeta sığınmacı grupların söylediklerine asla kulak asmayın. Bizim muhatabımız sizsiniz.