Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi: Madımak Utanç Müzesi Yapılmalı

Alevi kuruluşlar, bazı siyasi partiler ve sendikaların yer aldığı Sivas Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada, kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi haline dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılması talebi tekrarlandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi: Madımak Utanç Müzesi Yapılmalı
Alevi kuruluşlar, bazı siyasi partiler ve sendikaların yer aldığı Sivas Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada, kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi haline dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması talebi tekrarlandı.

Madımak Olayları’nın 18. yıldönümünde, provokatif olaylarda ölenler 2 Temmuz cumartesi günü anılacak. Anma programı öncesi bugün Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı, Alevi kuruluşlar ile bazı siyasi parti ve sendikaların yer aldığı Sivas Demokrasi Platformu adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırım yaptı.

Madımak olaylarında yaşananların bir insanlık suçu olduğunu ifade eden Yıldırım, dönemin siyasi sorumluları ve olayda yer alan firarilerin yakalanarak yargı önüne çıkartılmasını istediklerini söyledi.

Devlet tarafından kamulaştırıldıktan sonra Bilim ve Kültür Merkezi‘ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması gerektiğini savunan Yıldırım, “Devlete ve AK Parti hükümetine sesleniyoruz; Madımak Oteli’ni ‘Bilim ve Kültür Merkezi‘ne çevirme ve Madımak adını unutturmak gibi beyhude çabalardan vazgeçin.

Türkiye geçmişindeki bu utançla yüzleşmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bu nedenle Alevi örgütlerinin, ailelerinin emek ve demokrasi güçlerinin sesine kulak verin. Madımak Oteli’ni bir ‘utanç müzesine’ dönüştürerek, bu katliamların lanetlenmesini sağlayın. Böylece, ortak yaşama kültürüne ve kardeşliğe de katkı sunun.” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırım, konuşmasının sonunda 2 temmuz gününün programını da açıkladı. Yıldırım, cumartesi günü saat 11.00’de Ethembey Parkı önünde toplanacaklarını ve Mevlana Caddesi üzerinden yürüyerek Atatürk Anıtı önüne geleceklerini ve çelenk bıraktıktan sonra da Atatürk caddesi üzerinden eski Madımak Oteli önüne kadar yürüyeceklerini söyledi. Yıldırım basın açıklaması ve anma programını otel önünde yapacaklarını kaydetti.

Bu arada, kent meydanında yapılan basın açıklaması öncesi polis geniş güvenlik önlemi aldı. Açıklamayı yapacak grup ile kaldırımı kullanan vatandaşlar arasında çevik kuvvet polisi set kurdu.

Sivas’ta provokasyona dikkat


Sivas, 18 yıl önce tezgahlanan provokasyon nedeniyle hâlâ cezalandırılıyor.

1993’te başta ateist Aziz Nesin olmak üzere provokatörlerin sebep olduğu ve Ergenekon iddianamesine de giren olaylar yüzünden Sivas halkı hâlâ manevi töhmet altında tutulurken, kentin ekonomisi de bu durumdan büyük zarar görüyor. Provokatörler ise bugün yine kentte yeni provokasyon arayışı içinde.

KAVDIR: 200 FİRMA SAHİBİ TUTUKLANDI

Yeni Akit’e konuşan MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Tahir Kavdır, olayların ardından Sivas’ta işletme sahiplerine yönelik tam bir sürek avı başlatıldığını ifade ederek, “Şehirde ne kadar muhafazakâr, mütedeyyin işletme sahibi var ise suçlu ilan edildi. 200 firma sahibi gösterilere karıştığı iddiasıyla tutuklandı. İşletmeleri, firmaları basan polis, firma sahibinin kendisini bulamadıysa ortağını götürdü. Aslında Sivas sosyal ve ekonomik olarak çok iyi bir noktadaydı.

Ancak provokasyonun ardından şehir yatırım cazibesini kaybetti, bugün Sivas İç Anadolu’nun en fazla göç veren ili. Sivas adeta cezalandırılarak ikinci bir Yozgat haline getirildi. Hâlâ şehir 2 Temmuz olunca ölü şehre dönüyor” dedi.

Olayların Ergenekon iddianamesine de girdiğine dikkat çeken Kavdır, soruşturmada ulaşılan bilgi ve bulguların, olayların ardında, toplumsal kesimleri birbirine düşürerek kendi hegemonyalarını sürdürmek isteyen Ergenekon örgütünün parmağı olduğunu gösterdiğini kaydetti. Alevi kesimin yeni bir provokasyona alet olmaması gerektiğini söyleyen Kavdır, “Madımak olayı, bir Alevi – Sünni olayı değildir. Daha önce Sivas’ta bu insanlar birbirinden kız alıp veriyorlardı. Ancak bu Ergenekon örgütü, mezhep olayını kullanmak için Alevileri seçti. Biz Alevi derneklerle görüştük, marjinal bir-iki dernek dışında onlar da bizimle aynı fikirde. Çünkü birileri her sene gelip kendilerini Sivas’ta tatmin edip gidiyor, ancak bu işten zarar görenler Alevi’si Sünni’si ile Sivaslılar olarak biziz” diye konuştu.

“LAİKLİK ELDEN GİDİYOR DİYE İNSANLAR SİNDİRİLDİ”


Sivas davasında adaletin yerini bulmadığı konusunda toplumda ortak bir kanaat olduğunu ifade eden Kavdır, “Olay kesinlikle planlanmıştı ve şu an içerde yatanların dışında bir olaydır.

Fakat dava, olayı aydınlatma yerine diyet ödetme mantığıyla yürütüldüğü için gerçek sorumlular bulunamadı. Ölenlerin bir kısmı silahla vuruldu, örneğin ölenlerden biri bir terzinin çocuğu, sokakta koşarken polis tarafından vurularak öldürüldü. Otel çalışanları nasıl öldürüldü, bunlar aydınlatılmadı. ‘Laiklik elden gidiyor’ diye öyle bir terör estirildi ki, insanlar cenazesine bile sahip çıkamadı, sindirildi. Adaletin yerini bulması için bunların tüm yönleri ile aydınlatılması gerekir” şeklinde konuştu.

PİR SULTAN’CILAR YENİ PROVOKASYON PEŞİNDE


Öte yandan 18 yıl önceki olaylarda başrolde oynayan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, valilikten izin çıkmamasına rağmen bugün yapılacak sözde anma programı çerçevesinde olayın yaşandığı yere yürüyeceklerini açıkladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkan, kamulaştırılarak “Bilim ve Kültür Merkezi”’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin, “utanç müzesi” olması gerektiğini ileri sürerek, “Madımak utanç müzesi olana kadar kararlılıkla anma etkinliklerini sürdüreceğiz” dedi. Sivas Valisi Ali Kolat ise İl Güvenlik Kurulu’nun aldığı kararla Madımak Oteli önünde 2 Temmuz günü anma etkinliği yapılmasının yasaklandığını belirtti.