Gaski Genel Müdürü Uslusoy:Kaçağı Önlemek İçin 10 Milyon Dolarlık Yatırım Yaptık

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, kentteki kaçak suyu önlemek için 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, kentteki kaçak suyu önlemek için 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

2004 yılında şehre verilen 100 metreküplük suyun 71 metreküplük kısmının ortada olmadığını anlatan Fahrettin Uslusoy, su kayıplarının yüzde 71’lerden yüzde 40 seviyesine düştüğünü aktardı. Bunu da şehrin dört bir yanına kurdukları SCADA sistemi ile yaptıklarını işaret eden Uslusoy, ana borularda suyun devir ve basıncının yanında su kaybını önlediklerini açıkladı. Bu sistem için 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını dile getiren Uslusoy, su kayıplarının yavaş yavaş inmeye başladığını ve bu sistemin Türkiye’nin birçok kentinde olmadığını söyledi. Kentin eksik kalan bölgelerinin bulunduğunu, bu bölgelere en kısa zamanda SCADA’yı uygulayacaklarını vurgulayan Fahrettin Uslusoy, 2–3 yıl içinde bu sistemi tamamlayacaklarını ve su kaybını sıfıra indireceklerini bildirdi.

2004 yılında GASKİ’nin bir yıl içerisinde kente 97 milyon metre küp su verdiğini, ancak 2010 yılında 90 milyon metre küp olduğunu dikkat çeken Uslusoy, şunları söyledi: "Aradan geçen 6 yılda su miktarı artması gerekirken tam tersine düştü. Hem de bu kentin nüfusu yüzde 40 oranında arttı. Abone sayımız ise yüzde 50 artış göstermesine rağmen. 7 yıl öncesinden 7 milyon metre küp az su vermişiz şehre. Bu da bizim su kayıplarını önlediğimiz anlamına geliyor. Suyu bizden çok daha pahalı temin eden kentler var. Biz suyu kentte 45 kilo metre uzaklıktan ve ayda 3 trilyona yakın bir para ödeyerek getiriyoruz. Bu çok yüksek bir rakamdır.”

40 NOKTADAN ALINAN SULAR LABORATUARLARDA TAHLİL EDİLİYOR

Büyükşehirlerde içme sularının sıkıntılı olduğunu dikkat çeken Uslusoy, özellikle İzmir’in son dönemlerde arsenikli su ile ciddi problemler yaşadığını belirtti. Bu sıkıntıya düşmemek için önceden tedbir almanın yerinde bir uygulama olacağını hatırlatan Fahrettin Uslusoy, kendilerinin günlük 40 ile 50 değişik noktadan aldıkları numune suyun akreditasyonu olan laboratuarlarda tahlillerini ve analizlerini yaptıklarını belirtti.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte su israflarının arttığını dikkat çeken Fahrettin Uslusoy, “Su sıkıntımız yok. Ama vatandaşlarımız “nasıl olsa ben bu suyun parasını ödüyorum, suyu da istediğim gibi kullanırım” anlayışına girmesin. Bu çok yanlış bir anlayış. Tasarruflu olmamız lazım. Gelecek nesillere de bu suyun ihtiyacı olacağını unutmayalım. İnsanların ihtiyaçları sınırsız ama su kaynakları sınırlıdır.” diye konuştu.

Gazianteplilere atık suyun çevreye en zararsız bir şekilde verilmesinin kendilerinin en önemli görevlerinden birisi olduğunu dile getiren GASKİ Genel Müdürü Uslusoy, geçmiş dönemlerde popilst politikalar yüzünden suların kaliteli şekilde insanlara verilmediğini savundu. Kendilerinin 2004 yılında göreve gelmelerinden buyana Gaziantep’e kesintisiz ve kaliteli suyun yanında ucuz su vermenin mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Uslusoy, 7 yıllık görevleri sürecinde suya sadece 3 kuruşluk bir zam yapıldığını belirtti.

Hesaplarına göre 4-5 kişilik bir ailenin aylık su tüketiminin 15 metre küp olduğunu belirten Uslusoy, bu ailenin 2003 yılında suya ödediği ücretin 40.88 TL iken, aynı ailenin şimdi ödediği ücretin 41.05 lira olduğunu söyledi. Bu durumda 4-5 kişilik bir ailenin ödediği su faturasında artışın 1,5 lira olduğunu ifade eden Uslusoy, “Eğer biz 2003 yılından bugüne kadar aradaki indirimleri yapmayıp, normal enflasyon oranında suya zam yapsaydık, 0–12 metre küp arası olan 1. kademe konut suyunun fiyatı 3,5 lirayı geçmiş olacaktı. Biz burada vatandaşlara hem ucuz hem de kaliteli su vermeyi sağladık." diye konuştu.