Sessiz Sedası Festival

Aydın‘ın Dalama Beldesi’nde bu yıl 8.’si düzenlenen Dalama Tarım, Domates, Kültür ve Sanat Festivali sessiz sedasız gerçekleştirildi. Şehitlere saygı nedeniyle eğlence ve müziksiz gerçekleştirilen festivalde tarımsal konular görüşülüp, en iyi domates yarışması yapıldı.

Festivale AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, Tarım İL Müdür Vekili Ferhat Aydoğdu, Aydın İl Genel Meclisi Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı İsmail Hakkı Eser, Aydın Ziraat Odası Başkanı ve Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal ve üreticiler ve belde halkı katıldı.

Dalama Beldesi Cumhuriyet Meydanı‘nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlayan festivalin açılışında konuşan Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, domates ile özdeşleşen Dalama’nın artık yeni kurulan salça fabrikası ile daha iyi günlere kavuşacağını söyledi. Fabrikada salça üretimine başlandığını belirten Aktakka, Dalama Salça Fabrikası’nın kurulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Dalama Beldesi’nde 20 yıldır beldeye bağlı köylerde ise 10 yıldır tarla domatesi Tarla domatesi ekimi yapıldığını belirten Belediye Başkanı Nihat Aktakka, “Bugün itibariyle beldemizde ve köylerimizde 9 bin dönüm sanayi ve sofralık domates, yaklaşık 700 dönüm cvarında da kavun ve karpuz ekimi yapılmaktadır. Beldemizde yapılan domates salça fabrikası bizim yöremiz için bulunmaz bir nimettir. Bu nedenle başta bizler olmak üzere herkesin bu fabrikayı sahip çıkması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Bu yıl sezonun yağışlı geçmesinden dolayı domates fidelerinde görülen mantar hastalığının hızlı bir şekilde yayıldığını ancak Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin de sürekli olarak hastalığı takip etmesi sonucu alınan önlemlerle yüzde 10 ile yüzde 30 arasındaki ürün kaybı ile sorunu çözdüklerini ifade eden Başkan Aktakka, üreticiye destek veren herkese müteşekkir olduklarını söyledi.

TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise tarımsal çalışmaların yanında ülke gündemini değerlendirdiği konuşmasına Diyarbakır Silvan’daki menfur saldırıda şehit düşen askerleri saygıyla anarak başladı. ABD’nin ve birçok AB ülkesinin yaşadığı ekonomik krizden söz eden Erdem buna rağmen bütçede 41 yılın rekorunu kıran Türkiye üzerinde kirli oyunlar oynanmak istendiğini belirterek “Başbakanımızın da belirttiği gibi kararlıyız. Asla bu ülkeyi bölmek isteyenler kirli ve iğrenç emellerine ulaşamayacaktır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından domates üreticileri arasında gerçekleştirilen en iyi domates yetiştiriciliği yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yapılan yarışmada Ercan Güler4., Nuri Gülbaş 3., Ali Kazankesti 2. Ve Canan Altıntopu 1. oldu.

Kaynak: İHA