Katar 430 milyona 'kültür'lendi!

Katar emirlik ailesi, dünyanın önemli çağdaş sanat eserlerini satın alarak dünyanın en büyük sanat alıcısı oldu.

2022 Dünya Kupası futbol turnuvası öncesinde ülkelerinin kültürel portföyünü geliştirmek isteyen Katar emirlik ailesi, dünyanın önemli çağdaş sanat eserlerini satın alarak dünyanın en büyük sanat alıcısı oldu.

Katar geçtiğimiz 6 yıl boyunca Andy Warhol ve Mark Rothko gibi ünlü sanatçıların çalışmalarının da aralarında bulunduğu çağdaş ve modern sanat eserlerini alarak, dünya çapında sanat alımlarının çoğunluğunu gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü Christie's müzayede evinin başkanı Edward Dolman, Katar müze idaresine danışmanlık yapmak üzere görevinden istifa etti. Dolman, yeni görevinde 2014'te açılması planlanan ve ünlü mimar Jean Nouvel tarafından dizayn edilen Katar Ulusal Müzesi'nin de aralarında olduğu

Katar'ın yeni müzeleri için gereken eser alımlarını düzenleyecek. Dolman, "Katar, 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası zamanında gerçekleştirmek üzere heyecan verici kültürel projeler arıyor" ifadelerini kullanarak Katar'ın kültürel atılımının sebebini açıkladı.

Geçen sene Katar'ın başkenti Doha'da açılan Arap Modern Sanatlar Müzesi ve üç yıl önce açılan IM Pei tarafından dizayn edilmiş İslami Sanat Müzesi'nin ardından yapılması planlanan Katar Ulusal Müzesi, şimdiye kadar yapılacak olan en prestijli proje olacak. Jean Nouvel tarafından tasarlanan müze çöl gülünden ilham alınarak yapılmış bir futurist proje niteliğini taşıyor. Katar emirlik ailesi, zenginliğini kültür turizmini canlandırmak için çağdaş batı sanatı satın alarak kullanıyor.

İki yıl önce New York Times gazetesi tarafından yılın kültürel turizm yeri seçilen Katar, son 6 yıl içerisinde sadece ABD'den 430 milyon dolarlık kültürel alım gerçekleştirdi. Müze idaresinin başkanlığını yapan Katar emirinin kızı al-Mayassa Bint Hamad Al Thani, 2007 yılında ünlü ressam Rothko'nun White Center (Beyaz Merkez) isimli tablosunu yaklaşık 70 milyon dolara satın almıştı. Emirlik ailesinin Francis Bacon ve Damien Hirst gibi ünlü ressamların da eserlerini aldığı, bir başka emirlik ailesi üyesi olan Saud bin Mohammed bin Ali al-Thani'nin dünyanın en önemli 200 sanat koleksiyoncusundan biri olarak kabul edildiği biliniyor