Anadolu’Dan İnsan Manzaraları Bu Tablolarda

Ressam Malik Aksel‘in bu güne kadar gün yüzüne çıkmayan taş baskı halk resimlerinin ardından, yağlıboya tabloları da ilk kez Bursa Kent Müzesi‘nde sergileniyor. Bursa Kent Müzesi‘ndeki sergi, ekim ayına kadar açık kalacak.

Ressam Malik Aksel‘in bu güne kadar gün yüzüne çıkmayan taş baskı halk resimlerinin ardından, yağlıboya tabloları da ilk kez Bursa Kent Müzesi‘nde sergileniyor. Bursa Kent Müzesi‘ndeki sergi, ekim ayına kadar açık kalacak.

2010 yılında yeniden keşfedilen ve ardı ardına kitapları yayınlanan Türk resminin ustalarından yazar Malik Aksel’in (1901- 1987) yağlı boya tabloları ilk kez görücüye çıktı. Aksel‘in koleksiyonunda olduğu bilinen fakat gün yüzüne çıkmayan çok değerli halk resimleri geçtiğimiz günlerde Bursa Kent Müzesi’nde sergilenmişti. Taş baskısı halk resimleri, bir çekyatın arkasında bulunarak bakım onarıma alınmış, çerçeveletilerek yeniden Türk resimleri arasına katılmıştı.

Soyut yaklaşımların egemen olduğu bir dönemde figüratif çalışmalarından taviz vermeyen ve ‘tablolarına en fazla insan figürü koyan’ sanatçılardan olan Aksel, bu kez kendi tablolarıyla yeniden doğdu. Malik Aksel’in oğulları Murat ve Nuri Aksel’in onayı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları kapsamında açılan sergi, Anadolu’nun geçmişini yansıtan tablolardan oluşuyor. Çarpıcı insan figürlerinin yanı sıra dönemin toplumsal yaşamını gözler önüne seren tablolar, yoğun ilgi görüyor.

Serginin katalogunu hazırlayan Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Dr. Hasan Basri Öcalan, yıllarca el değmemiş tabloların, bir kısmının çerçevesiz, kimisinin çerçeveleri kırılmış ve askı ipleri çürümüşken alınarak tamir edildiğini ifade etti. Yaklaşık 100 civarında sulu boya, yağlı boya, çini mürekkebi, gravür tablonun sergiye hazırlandığını vurgulayan Dr. Hasan Basri Öcalan, şunları dile getirdi: “Malik Aksel, yıllar sora yeniden hatırlandı. Türkiye’nin gündemine geldi. Bu konuda en büyük gayreti ve desteği oğulları Murat ve Nari Aksel kardeşler verdi. Beşir Ayvazoğlu hocam onun hakkında kitaplar yazdı ve kitaplarını yeniden yayınladı. Bu işlerin sevdalısı, özellikle tarih ve kültür konularında her zaman desteğini gördüğümüz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de teşekkür ediyorum. Serginin kültür hayatına önemli bir canlılık getireceğini umuyorum.”