Taş ve Güneş festivalinde dostluk rüzgarı esti

Mübadele ile 90 yıl önce Kapodokya bölgesinden Yunanistan'a yerleşenler Anadolu kültürünü yaşatıyorlar her yıl geleneksel olarak düzenledikeri Güneş ve Taş Festivalinde bu yıl da Türk Yunan dostluğu öne çıktı.

Niğde Aksaray bölgesinden yaklaşık 21 kişilik bir ekip Türk-Yunan dostluğu için Nea Karvali’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen „Taş ve Güneş” festivaline katılacak. Bu yıl Nea Karvali’de 10-12 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan festivale, Türkiye’den Niğde Aksaray bölgesi Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, Güzelyurt Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Aksaray Cumhuriyet Baş Savcısı Durmuş Akif Özbek, Aksaray Üniversitesi Rektörü Necdet Sağlam ve diğer misafirler katılacak.

Güzelyurt'tan 1924 yılındaki mübadeleyle Kavala Nea Karvali bölgesine yerleşen Rumlar, burada Kaplanis İosifidis’in öncülüğünde yıllardan beri „Akondisma” kültür köyünde Türkiye ile Yunanistan arasında dostluk bağlarının gelişmesi için karşılıklı olarak her yıl biraraya gelerek çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Etkinlikler kapsamında Türkiye’den çeşitli müzik grupları ve folklor ekipleri Nea Karvali’de gösteriler sunuyor, festivale katılanların hoşça vakit geçirerek anılarını tazelemelerine yardımcı oluyor.

Mübadeleyle yer değiştiren bu insanların belirli aralıklarda Türkiye ve Yunanistan’ın değişik bölgelerinde biraraya gelerek, yıllarca birlikte yaşadıkları ortak kültürün yaşatılması için göstermiş oldukları çabanın, başta Yunan devleti ve Türk devletinin de katkılarıyla ileri boyutlara taşınmasını arzu ettiklerini yineleyen bu oluşumun mimarı Üniversite Öğretim görevlisi Kaplanis İosifidis, yapmış olduğu bu çalışmalarla da iki ülke arasındaki turizm kalkınmasına da fayda sağladığını belirtiyor.

Yunanistan’dan ortalama her hafta Türkiye’ye Kapadokya bölgesine iki otobüs dolusu ziyaretçi gönderdiğini belirten Kaplanis, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek iyi komşuluk ilşkileri içerisinde geliştiğini ve bu doğrultuda karşılıklı olarak yıllık ziyaretlerin daha yukarı seviyelere taşınması için her iki ülke görevlilerini de katkı sağlamaya davet ediyor.

Güzelyurt bölgesinde bulunan ve yakın tarihe kadar cami olarak hizmet veren aziz Grigorios kilisenin, şimdilerde bölgeye ibadet için yeni bir cami inşa edildiğinden dolayı boş kaldığını, gerekli düzenleme ve tamirin yapılmasının ardından iki ülkenin katkılarıyla cami ve kilise olarak bir müzeye dönüştürülmesini de arzu ettiğini belirten Kaplanis, Türkiye’nin din turizminde atmış olduğu adımları da çok olumlu olduğunu belirtiyor.