Mhp’Li Durmaz: Hükümet Buğday Fiyatlarını Biran Önce Açıklamalı

MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, buğday fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı.

MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, buğday fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı.

Buğday fiyatlarının bu güne kadar açıklanmamış olmasının düşündürücü olduğunu belirten Durmaz, "Mayıs ayının ortalarında başlayan hasat, bugün itibariyle yurdumuzun birçok bölgesinde yoğun bir biçimde devam etmektedir. Hasat öncesinde açıklanması beklenen destekleme alım fiyatları hala açıklanmamıştır. Hasadın yoğunlaşması ile birlikte piyasa fiyatları önemli düzeyde düşmüştür. Bugün itibariyle kilogramı 50-60 kuruş olan piyasa fiyatı, hem bir yıl öncesinin gerisinde hem de maliyetlerin çok altındadır. Destekleme alım fiyatlarının, satış fiyatları ile birlikte hasat başlamadan mutlaka açıklanarak, Devletin çiftçimizi koruması gerekmekte idi. Haziran ayının sonuna gelinmiş olmasına ve piyasa fiyatlarının maliyet seviyesinin ve hatta bir önceki yılın fiyatının altına kadar düşmüş olmasına rağmen, hala destekleme alım fiyatları açıklanmamış, çiftçi tam anlamıyla tüccarın insafına terk etmiştir." dedi.

    Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin yüzde yüz arttığını ve çiftçilerin sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Durmaz, "Çiftçilerimiz büyük sıkıntı içerisine girmişlerdir. Girdi maliyetlerindeki artış çiftçilerimizin üretim yapmalarını büyük ölçüde engellemektedir. Bu durum zaten zor durumda olan çiftçilerimizin geleceklerini karartırken, bir taraftan da ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir. Çiftçilerimiz dünyanın en pahalı mazot, gübre, tohum ve elektrik fiyatları ile tarımsal üretim yapmaya çalışmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan girdi fiyatlarında 2002 yılına göre en az artanı 2,5 kat artmıştır. 2002 yılında litresi 125 kuruş olan mazot bugün 360 kuruştur. Gübre, sulama elektriği, ilaç ve diğer girdilerdeki artışlar da farklı değildir. Girdi fiyatları el yakar duruma gelirken ürün fiyatları yerinde saymıştır. Bugün dahi ürün fiyatları 2002-2003 yılları piyasa fiyatlarının seviyesindedir." diye konuştu.

    AK Parti hükümetinin çiftçiyi tüccara teslim ettiğini belirten Durmaz, buğday fiyatlarının bir an önce açıklanarak belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.