Hakkâri Üniversitesi‘nde Akademisyenler Kürtçe Öğreniyor

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğretim görevlisi ve asistan olarak görev yapan akademisyenler yaz döneminde Hakkari Üniversitesi‘nde Kürtçe, İngilizce, Rusca ve Almanca öğreniyor.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğretim görevlisi ve asistan olarak görev yapan akademisyenler yaz döneminde Hakkari Üniversitesi‘nde Kürtçe, İngilizce, Rusca ve Almanca öğreniyor.

Hakkâri Üniversitesi Meslek Yüksek okulunda başlayan yaz dönem Kürtçe kursuna üniversitenin akademisyenleri büyük ilgi gösterdi. Akademisyenler, Kürtçe‘nin yanı sıra İngilizce, Rusca ve Almanca da öğrenecek.

Kurs’un açılışında konuşan Hakkâri Üniversitesi Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, ileriki yıllarda Hakkâri’de yaşayacak olan akademisyenlerin şimdilik en azından günlük konuşma düzeyinde Kürtçe öğrenmek istediklerini daha sonraki yıllarda da bunu geliştirmek istediklerini belirten Belenli, "Bu Kürt Dili’ne ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. Birkaç hafta önce de yine üniversitemizin bünyesinde düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Kürdoloji Konferansları da bunlara örnek verilebilir. Yani akademisyenlerimiz, Kürtçe‘yi bir yabancı dil olarak görmüyor; çünkü içinde bulunduğumuz toplumda konuşulan dil yabancı olamaz." dedi.

"Kürtçe en az Türkçe kadar değerli ve bizimdir.” diyen Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Uzun, Kürtçe‘nin artık önyargılardan kurtulması gerektiğini ifade etti. Uzun, "Hakkâri, artık göç veren değil, göç alan bir il olacak, üniversitemize yeni açılan bölümlerle birlikte yerleşke tamamlandığında Türkiye’nin farklı yörelerinden gerek öğrenci, gerekse öğretim elemanı bakımından Hakkâri’ye bir göç olacaktır. Hakkâri’ye gelen öğretim elemanları uzun yıllar kalmak için gelmektedirler. Bu da Hakkâri için güzel bir gelişmedir.

    Kürtçe kursu veren Öğr. Gör. Hikmet Yaşar da bir Kürt olarak Kürtçe kurs vermenin heyecanını yaşadığını ifade etti.

    Programda, Hakkâri yöresine ait bazı halayları da öğrenecek olan akademisyenler, düğünleriyle meşhur Hakkâri’de artık halkla el ele, kol kola halay çekmek istediklerini belirtti.

    Yine programın son günlerinde yöresel eşyaların sergisi ve öğrencilerin yöreye has defile sunumu da yapılacak. İki hafta sürecek kursa katılanlar, Van, Yüksekova ve Şemdinli gezileriyle de Hakkâri ve çevresinin güzelliklerini görme imkanı bulacak.