Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı İle Türkiye-Bulgaristan İş Forumuna Katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacminde ilk hedefin 5 milyar dolar olması, daha sonra süratle 10 milyar dolara çıkılması gerektiğini ve iki ülke arasında bu potansiyelin bulunduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile birlikte katıldığı Sofya‘da konakladığı Sheraton Oteli‘nde düzenlenen Türkiye-Bulgaristan İş Forumu‘nda bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk, komşuluk ve müttefiklik ilişkilerini geliştireceğine dair inancını vurgulayarak başladığı konuşmasında Türkiye ve Bulgaristan‘da ilişkileri geliştirmek için güçlü irade bulunduğunu ve aklın yolunun da bu olduğunu kaydetti.

Son 20 yılda ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini ve her alanda ilerlemesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye‘nin sadece komşuluk değil, bölge ilişkilerine de önem verdiğini vurgulayarak bölge ülkeleri arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlenmesini istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Bulgar iş adamlarının birbirini yakından tanıdığını belirterek bunun avantajlarının kullanılması gerektiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2.5 milyar avroyu geçtiğini

dikkat çeken Gül şöyle devam etti:

‘‘Aslında daha önce ulaşmıştık ama ticaret hacminde ilk hedefimiz 5 milyar dolar olmalı. Daha sonra çok süratli bir şekilde 10 milyar dolarlara çıkmamız gerekir. Bu potansiyel var."

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa ülkelerinin ekonomik krizle karşı karşıyayken Bulgaristan‘ın da önemli yatırımlara imza attığını ifade ederek Türkiye‘deki Bulgaristan yatırımlarının artmasını istediklerini kaydetti. Türkiye‘de işadamlarına her türlü kolaylığın sağlandığını söyleyen Gül, Bulgar iş adamlarını Türkiye‘yi yakından izlemeye ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji alanının Türkiye ile Bulgaristan arasında çok özel ve önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, ‘‘Türkiye‘nin Rusya‘dan aldığı doğalgazın ilk boru hatları Bulgaristan üzerinden yapılmıştır. Şimdi Nabucco Projesi, Avrupa enerji güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından büyük bir projedir. Bu projenin içinde Bulgaristan da var. Bu projeyi hep beraber gerçekleştireceğiz‘‘ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında güven ve potansiyelin mevcut olduğunu belirterek Gül, ‘‘Türkiye ile Bulgaristan ne kadar çok iş yaparsa, ne kadar çok birbirimize bağlı hale gelirsek, bu iki ülkenin de menfaatinedir. Neticede halklarımızı mutlu etmek, zengin etmek, refaha kavuşturmak hepimizin arzusudur. İki ülke de bu anlayış içerisinde‘‘ şeklinde konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise Cumhurbaşkanı olarak iş forumuna katılmalarının sorgulanabileceğini, ancak ülkeler arasında güven tesis etmekle görevli olduklarını kaydetti. Prıvanov, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin iyi gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek güven tesis edilmesiyle daha yüksek ticaret hacminin yakalanabileceğini söyledi.

2008 yılında Türkiye‘yi ziyaret ettiğinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 900 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Pırvanov, o dönemde koydukları 1 milyar dolarlık hedefin çok üzerine çıkıldığını ve günümüzde 3 milyar dolar seviyesinin aşıldığını dikkat çekerek, ‘‘Ticaret hacminde 10 milyar dolar iddialı ama gerçekleştirilebilir bir hedeftir‘‘ dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Bulgaristan‘da 26 bin Türk şirketinin 700 milyon avroluk yatırımı bulunduğunu, Türk müteahhit firmalarının 1.1 milyar dolarlık proje tamamladığını hatırlatarak, iki ülke arasında ekonomik açıdan büyük potansiyel bulunduğunu söyledi.

‘‘Bir Bulgar atasözü şöyle der; torbada ne varsa, çorbada da o olur. Siyasiler torbaya ne atarsa, ne kadar çeşitlendirirse bize o kadar olumlu yansır‘‘ diyen Hisarcıklıoğlu Türkiye ile Bulgaristan arasında sınır illeri arasındaki ekonomik etkileşimin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek bu konuda AB destekleme projelerinden yararlanılabileceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ‘‘İşin olduğu yerde muhakkak sorun olur, iş olmayan yerde sorun olmaz‘‘ dedi.

Karayolu taşımacılığında Türkiye‘nin Avrupa‘ya açılma güzergahı olduğu için Bulgaristan‘ın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında bu alanda anlaşma imzalanmasını beklediklerini ifade etti. Bulgaristan‘da Türk taşımacılara kesilen trafik cezalarının maliyetleri artırdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sınır geçişlerinde kolaylık istediklerini vurgulayarak vize almadaki zorluklarda da kolaylık gösterilmesini gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA