500 Gurbetçi Türk Genci Bursa‘ya Misafir Oldu

Balkanlar ve Avustralya‘dan gelen gurbetçi Türk gençleri, Osmanlı payitahtı Bursa‘yı gezdi.

Balkanlar ve Avustralya‘dan gelen gurbetçi Türk gençleri, Osmanlı payitahtı Bursa‘yı gezdi.

Avrupa‘dan gelen 500 Türk genci, dedelerinin şehit olduğu ve dünyaya nam saldığı toprakları gezerek tanıyor.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Avrupa‘daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihi ile Buluşuyor‘ projesi bu yılda yoğun bir şekilde devam ediyor. Program kapsamında, gurbette yaşayan 500 genç, İstanbul ve Çanakkale başta olmak üzere Bursa gibi şehirleri geziyor. Balkanlarda ve Avustralya‘da yaşayan Türk gençleri İstanbul‘da bir araya geldi. İstanbul’dan başlayan gezi kapsamında misafir Türk gençleri, sırası ile Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Afyon, Nevşehir ve Ankara’yı gezecek. İki günlük Bursa programı kapsamında tarihi Osmanlı Köyü Cumalıkızık ve İznik gezisi ile başlayan misafir Türk gençleri, bu sabah İnkaya çınarına çıktı. Balkan ve Avustralya’dan gelen Türk gençleri, bu gün ise kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdi. İlk önce Botanik Parkta İskender kebabı yiyen gurbetçi Türk gençleri, ardından Emirsultan, Yeşil Cami ve Türbe; Tophane ve Ulu Cami’yi gezdi. Tarihi ve turistik mekanları oldukça etkili bulan misafir Türk gençleri, özellikle kilise ve sinagogların sağlam kalmasından dolayı bütün dinlere saygılı davranılmasından oldukça etkilendi.

Ayrıca Bursa’da Karagöz ve Hacivat’tan oldukça etkilenen misafir gençler, Osmanlı’nın Kurucusu Osmangazi ve Orhangazi Türbelerini ziyaret sırasında da anlatılanlardan oldukça etkilendi.

BOSNALI GENÇLERİN HÜZNÜ

Bursa’da bulunan misafir Türk gençleri Botanik Parkta yemek yerken çalınan müzik eşliğinde de halaylar çekti. Özellikle Balkan müziklerinin çalınması sırasında kendilerini tutamayan Balkan kökenli gençler halaylar çekerken bazı öğrenciler ise gözyaşlarını tutamadı. Bosna’dan gelen gençler, Srebrenitsa katliamının yıldönümü olduğu için diğer arkadaşları eğlenirken, onlar gözyaşlarına boğuldu. Bunun üzerine organizasyon yetkilileri, ve protokol üyeleri yaşanan soykırımı lanetleyip, ağlayan öğrencileri teselli ettiler.

"SİZLER BİZİM DÜNYADAKİ TEMSİLCİLERİMİZSİNİZ"

Botanik Parkta yemek yiyen misafir Türk gençlerine Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ’da eşlik etti. Burada misafir gençlere hitaben bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Türk gençlerini Bursa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Sizler bizim yurt dışındaki temsilcilerimizsiniz. Ve elçilerimizsiniz. Sizleri Bursa’da ağırlamaktan son derece büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu proje ile arzu edilen şey dünyanın dört bir yanına dağılan Türk gençlerini tekrar Türkiye’de ağırlayarak sizleri köklerinden kopmadan bulunduğunuz ülkelerde başarılı insanlar haline getirmek." dedi.

Türk geçlerini Türkiye’nin birer gönüllü elçisi kılmak istediklerini anlatan Müftüoğlu, Bosna soykırımından dolayı hüzünlü anlar yaşayan misafir geçlere de seslenerek, "Bu gün bazı arkadaşlarımız üzüldüler. Geçmişte Avrupa’nın göbeğinde sadece Türk ve Müslüman oldukları için zulme uğrayan kardeşlerimiz aramızda, onların acısını paylaşıyoruz. Avrupa’da gözlerinin önünde yapılan soykırıma ikiyüzlülükle göz yumanları da insanlık adına kınıyorum ben." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ’da, gençleri Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “600 yıl dünyaya hüküm süren büyük Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkentin Bursa, Balkanlar’dan en çok göç alan illerin başında gelir. Şuanda Büyükşehir ve Osmangazi belediye başkanları Balkan kökenlidir.” Dedi.

"KARAGÖZ VE HACİVAT BİZİ ÇOK ETKİLEDİ"

Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığından görevli rehber Müge Bahadır, Programın Balkan ülkeleri ve Avustralya’dan gelen gençlerinin Türk tarihi ve kültürü ile tanışması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Müge Bahadır, "Balkan ve Avustralya’dan gelen 500 gence ülkemizin çeşitli şehirlerini gezdirdik. Kültür ve tarihini tanıtmak üzere yola çıktık. İstanbul’da başlayan bu macera Çanakkale, Edirne, Bursa, Bilecik, Afyon ve Nevşehir ve Ankara ayağı ile son bulacak. 4’ünde başlayan program 18’inde bitecek. Bu gün Bursa’dayız. İki günlük programdan sonra yarın Bilecik’e gideceğiz." şeklinde konuştu.

Misafir Türk gençleri, ardından Emir Sultan’a geçti. Burada Cihan Muhabirine açıklamalarda bulunan Kosovalı Ender Ali, Türkiye’yi çok beğendiğini vurgulayarak, "Türkiye çok güzel. İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Bursa’yı gezdik. İstanbul ve Bursa tarihi eserleri ile çok ünlü. Özellikle başkalarının bıraktığı kiliselere dokunulmamış ve onlara daha iyi bakılmış, bu beni çok etkiledi. Bu da atalarımızın her dine saygılı olduklarını gösteriyor." dedi.

Yine Kosova’dan gelen Semra Pala ise, "Türkiye’nin kültür ve tarihini tanımak için buraya geldik. Bursa’ya ikinci gelişim, Bursa Prizren kendine çok benziyor bizde de çınar ağacı buluyorum. Özellikle İstanbul 1453 panorama müzesi çok güzeldi, çok etkilendim. Bursa en çok sevdiğim şehirlerden biri burası çok güzel Osmanlı’lardan kalma çok güzel eserler var." şeklinde duygularını anlattı.

Ayrıca misafir Türk gençleri, Bursa ve Türkiye’yi çok beğendiklerini vurgulayarak. “Bursa’nın örf ve adetlerini çok beğendik. tarihi yerleri çok güzel. Tarihi çok zengin, çok ilginç yerlerini gördük. En çok ise Karagöz ve Hacivat bizi etkiledi." ifadelerini kullandı.

Tophane ve Ulu Cami ziyaretinin ardından Bursa’nın tarihi Hanlar Bölgesinde alışveriş yapma imkanı da bulan misafir gençler, geceyi Bursa’da geçirdikten sonra yarın Bilecik’e hareket edecek.