Gemlik’Te Çoşkulu Kabotaj Bayramı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı‘nın 85. yıl dönümü Bursa‘nın Gemlik ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Gemlik’Te Çoşkulu Kabotaj Bayramı
Törene İlçe Kaymakamı Bilal Çelik, Gemlik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, Liman Başkanı Serkan Karataş, İlçe Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Mehmet Ali Toroslu, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Müfit Parlak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ercümen, ve çok sayıda vatandaş katıldı. Liman Başkanı Karataş yaptığı konuşamsında, Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan kabotaj hakkının kazanılmasının 85. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Gemlik’te denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirildiğini belirten Karataş denizciliğin hak ettiği yeri almasını diledi.

Konuşmanın ardından ilçe protokolü ve katılımcılar, kılavuz gemilerle denize açıldı. İlçe Kaymakamı Bilal Çelik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz ve Gemlik Liman Başkanı Serkan Karataş, denize çelenk bıraktı. Kabotaj Bayramı dolayısıyla düzenlenen şenliklerde çeşitli yarışmalar düzenlendi. Yarışmalar arasında en büyük ilgiyi, yağlı direkten bayrak alma yarışması gördü.

Program çerçevesinde, yüzme yarışmaları, ördek yakalama ve yağlı direkten bayrak alma yarışmaları yapıldı.

Ördek yakalama yarışmasında ise beklenen olmadı ve denize atılan ördeği kimse yakalayamadı. Günün en ilginç yarışması ise her yıl olduğu gibi bu yıl da yağlı direkten bayrak alma yarışması oldu. Davul-zurna eşliğinde ilk önce yağlı direk üzerinde kolbastı oynayan yüzücüler, gres yağ sürülü direk üzerinde yürüyerek en uçtaki Türk bayrağını almaya çalıştı. Uzun uğraşlar sonucu yağlı direkteki Türk bayrağını Mehmet Karakuş isimli yüzücü aldı.

Yarışmaların sonunda dereceye giren yarışmacılara ödülleri ilçe protokol üyeleri tarafından verildi.

Kaynak: İHA