Kara Kıta’Da Fethullah Gülen Konferansları Devam Ediyor

Afrika ülkeleri, Gönüllüler Hareketi ve Fethullah Gülen konulu konferanslara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kenya ve Uganda’da Fethullah Gülen Hocaefendi ve Gönüllüler hareketini konu alan iki farklı konferans gerçekleştirildi.

Afrika ülkeleri, Gönüllüler Hareketi ve Fethullah Gülen konulu konferanslara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kenya ve Uganda’da Fethullah Gülen Hocaefendi ve Gönüllüler hareketini konu alan iki farklı konferans gerçekleştirildi.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de Işık Koleji tarafından Dinlerarası Diyalog ve Fethullah Gülen Hareketi adlı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Michel ve Duke Üniversitesi’nde İslami araştırmalar dersi veren Abdullah Antepli katıldı. Türkiye’nin Kenya Büyükelçisi Tuncer Kayalar’ın da izleyiciler arasında yer aldığı ve iki akademisyene hediye takdim ettiği organizasyona ayrıca Afrika Birliği yetkililerinden Jonhson Mubila, Kenya’nın Müslüman ve Hristiyan gruplarının dini liderleri, birçok üniversiteden profesör, öğretim görevlisi, öğrenciler ve çeşitli medya kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.

Thomas Michel, konuşmasında “Fethullah Gülen’den Müslümanların üç büyük düşmanının cehalet, fakirlik ve ihtilaf olduğunu öğrendim. Daha sonraları bu üç ana maddenin sadece Müslümanların değil biz Hristiyanların ve diğer birçok dinin de ortak düşmanı olduğunu fark ettim.” dedi. Bu düşmanlarla birlikte bütün dinlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Michel, “Barışa hep birlikte katkıda bulunabiliriz.” ifadelerini kullandı. Thomas Michel, kendisini 23 yıldır tanıyan biri olarak Fethullah Gülen’in “temiz kalpli, dürüst biri olduğunu ve insanlığın barışına katkıda bulunduğunu” dile getirdi.

Prof. Abdullah Antepli ise “Fethullah Gülen öğretileri, 21. yüzyıl insanının problemlerinin ideal çözümünün dinlerarası diyalogda olduğunu anlamamızı sağladı.” dedi. Konferans sonrası iki konuşmacı da konferansı takip eden yerel basın mensuplarının sorularını cevapladı. Thomas Michel, buradaki bir konuşmasında “Evet, belli başlı farklılıklarımız var; ama bunlar bizim birbirimizi anlamamamızı ve savaşmamızı gerektirmiyor. Çünkü biz, bize toleransı, barışı ve sevginin ne kadar önemli önemli olduğunu öğreten aynı Tanrı’ya inanıyoruz” dedi.

Karşılıklı soru cevaplar eşliğinde geçen konferans, davetlilere ikram edilen yemekle sona erdi.

HOCAEFENDİ’NİN KİTABI, ÜNİVERSİTEDE DERS KİTABI OLARAK OKUTULUYOR

Uganda‘da bir araya gelen çok sayıda akademisyen de Fethullah Gülen Hareketi’ni ve hareketin dünya barışına katkılarını masaya yatırdı. Gülen Sempozyumu’na katılan Profesör Thomas Michel, hareketi “kendini Allah‘a adamış ve gizli ajandası olmayan barış dolu bir hareket” olarak tanımladı.

100‘den fazla bilim adamı ve Uganda‘nın önde gelenleri, Uganda’nın başkenti Kampala’da Muyonyo Oteli’nde gerçekleştirilen Gülen Sempozyumu’nda buluştu. Yaklaşık 140 akademisyen, sempozyumda Gülen hareketi ve hareketin dünya barışına katkısını tartıştılar. Yine programa katılanlar arasında bulunan dinlerarası diyalog çalışmaları ile tanınan Prof. Thomas Michel “Adanmışlar Hareketini” anlattı. Programın akşam kısmında ise Uganda’nın önde gelen isimleri Fethullah Gülen Hocaefendi’yi anlattı.

Gündüz oturumunun başkanlığını, Uganda İslam Üniversitesi Dekanı Profesör Ernest Halisa yaptı. Halisa, Gülen’in kaynağının İslam dini olduğuna ve bu kaynaklara ilişkin bir ayet ve hadis sunumu gerçekleştirdi.

İkinci oturumda konuşan Prof. Thomas Michel, Hocafendi’yle ilk nasıl tanıştığını anlattı. Kendisini tanıdıktan sonra onun yetiştirdiği gönüllülerin dünyada barışa nasıl katkı yaptığını aktaran Michel, “Gülen hareketinin gizli ajandası olmadığını, gönüllülerin sadece ihlas için, Allah rızası için çalıştıklarını” söyledi

Üçüncü oturumda ise Duke Üniversitesi’nde Abdullah Antepli bir konuşma yaptı. Antepli, Hocaefendi’nin sadece lafta kalmadığını, icraat yapığını belirterek “Dünyada barıştan yanayız diyen insanların barışa katkıları yok, sadece sözde kalıyorlar. Hocaefendi ise aksiyon halinde dünya barışına katkıda bulunuyor.” dedi.

UGANDA BAŞBAKAN YARDIMCISI: GÜLEN, NEŞET ETTİĞİ TOPRAKLARIN BİR NETİCESİ

Sempozyumun gündüz kısmının dördüncü oturumunda Makerere Üniversitesi Dini Çalışmalar Bölümü Başkanı Prof. Haji Abdul Katende bir konuşma yaptı. Katende, Fethullah Gülen Hocaefendi’den “İslam aleminde bir barış kahramanı olarak asrımızda yaşayan tek örnek” diye söz etti. Prof. Katende ayrıca üniversitelerinde Fethullah Gülen’in “LoveTolerans” adlı kitabının, Mahatma Gandhi ve Nelson Mandela’nın eserleri gibi ders kitabı olarak okutulduğunu söyledi.

Akşamki oturumda ise Kampala Emekli Başpiskoposu Emmanuel Cardinal Wamala bir konuşma yaptı. Hocaefendi’nin kendilerine “diyalog ve barışı öğrettiğini” ifade eden Wamala, “Hocaefendi’den sevgiyi, insanları sevmeyi öğreniyoruz. Hocaefendi’ye bize burada hep beraber oturma imkânı hazırladığı için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Burada konuşan Uganda Başbakan Yardımcısı Moses Ali, Fethullah Gülen’in, “neşet ettiği toprakların bir neticesi olduğunu” söyledi. Osmanlı’nın ve Türklerin millet olarak hoşgörülü olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı, Hocaefendi’nin de bunun bir neticesi olduğunu söyledi. Başbakan yardımcısı, “Gülen hareketi dünyanın ihtiyacı olan barışa katkıda bulunuyor.” dedi.

UGANDALI BAKAN: MÜSLÜMANLIKLA İLGİLİ TÜM OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİM YIKILDI

Etik ve Bütünlük Bakanı Simon Lokodo ise yaptığı konuşmada Türkiye’yi gezdiğini ve orada “insanlık gördüğünü” söyledi. Türkiye’deyken kendisini ikinci sınıf insan gibi hissetmediğini anlatan Ugandalı Bakan, “Bence bu kültürün Uganda’ya ithal edilmesi lazım. Müslümanlıkla alakalı kafamdaki olumsuz her şey bunlarla yıkıldı, her şeyi yeniden inşa ediyorum” dedi.

Sempozyum, konuşmacıların katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından son buldu.