Özalp‘ta Kadın Kültür Merkezi Açıldı

Van Valisi Münir Karaloğlu, bölgenin yapısından ve kültüründen kaynaklı olan kadın ve kız çocuklarının eğitimi ile ilgili oluşan sorunların giderilmesi için hükümetin başlattığı pozitif ayrımcılığın devam ettiğini söyledi.

Özalp‘ta Kadın Kültür Merkezi Açıldı
Van‘ın Özalp ilçesinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı‘nca SODES‘e sunulan ve kabul edilen "Güçlü Bir Gelecek İçin Kadınlarla El Ele" projesi bünyesinde kurulan Kadın Kültür Merkezi hizmete açıldı. Törene Van Valisi Münir Karaloğlu, Özalp Kaymakamı Şener Çağlar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Özalp Belediye Başkan Yardımcısı M. Salih Gazioğulları, Sağmalı Beldesi Belediye Başkanı Zeki Erbulun, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, kadınların toplumdaki önemine değindi. SODES projelerinin köyden kente göç etmiş insanların ayakta durabilmelerine yardımcı olduğunu kaydeden Karaloğlu, "Toplumun kadınları ve erkekleri ile el ele geleceğe yürümesi lazımdır. Sadece erkeklerin eğitildiği, üretimde sadece erkeklerin yer aldığı toplumun kalkınması ve geleceğe emin adımlarla yürümesi mümkün değildir. Mutlaka kadınımızı eğitim noktasında pozitif ayrımcılık yapılması lazımdır. Kadınımızı mutlaka üretimin içine katmak durumundayız. Eğer geleceğe kadınlarımızla birlikte yürümek istiyorsak, özellikle bölgemizde geleneksel yapıdan, kültürden kaynaklanan kadınımızı ve kız çocuklarımızı eğitimi noktasındaki sorunlarımızı hızlı bir şekilde çözme mecburiyetimiz var. Bakınız hükümetimiz, kız çocuklarımızın okutulması noktasında pozitif ayrımcılık yapıyor. Şartlı eğitim yardımı dediğimiz yardımlarda kız çocuklarına daha fazla ücret ödenmektedir. Niye, çünkü yılların ihmali var. Bu ihmali ancak pozitif ayrımcılıkla giderebiliriz. Onun için kız çocuklarımızın eğitilmesine, erkek çocuklarımızdan daha fazla önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Yine ‘Ana- Kız Okuldayız‘ kampanyası ile bugüne kadar maalesef okuma-yazma öğretemediğimiz, okuldan, kitaptan, defterden uzak kalmış kadınlarımız, kız çocuklarımız için 3 yıldan beridir kampanya yürütüyoruz. 2 yıl daha devam edecek. Hedefimiz kadınları toplumun her türlü faaliyetinin içine koymaktır" dedi.

Hizmete girecek olan kültür evinde kadınların hem eğitim alacakları hem de bireysel haklarını öğreneceklerini ifade eden Karaloğlu, "Medeni kanundan gelen kadınlarımıza verilmiş hakları da bu kültür merkezinde arkadaşlarımız, hanım kardeşlerimize anlatacaklar. Geçen yıl hazırlamış olduğumuz projeler kapsamında en çok pay alan il Van olmuştur. Hükümetimizin bölgedeki, özellikle yoksulluğun, işsizliğin ve göçle oluşmuş nüfusun şehirde ayakta durabilmesi için başlatmış olduğu bu projeden, büyük bir kaynak kullandık. Bu kaynaklarla her ilçemizde, her kurumumuzda çok güzel etkinlikler, faaliyetler oldu. Köylerimizde çocuklarımız artık, şehirlerde görmeye alıştığımız çocuk parklarındaki gibi oyunlar oynuyorlar bu projeler sayesinde. Buradaki Kadın Kültür Merkezimiz gibi, diğer ilçelerimizde de kadın, çocuk misafirhaneleri açtık. Okul öncesi eğitimde güzel sınıflar oluşturduk. İnşallah bu yıl da Türkiye‘de en büyük kaynağı Van olarak biz alırız diye temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Özalp Kaymakamı Şener Çağlar‘ın da bir konuşma yapmasının ardından Münir Karaloğlu, kurslarda başarılı olan kadınlara sertifikalarını verirken, kadınlar ise yaptıkları resimlerden birini hediye etti. Ardından Kadın Kültür Evi‘nin kurdelesini kesen Vali Karaloğlu, burada bir süre oturarak kadınlarla sohbet etti. Açılan el işi ve resim sergisini de gezen Vali Karaloğlu, daha sonra gittiği Mollahasan köyünde vatandaşlarla birlikte yer sofrasında yemek yedi. Vatandaşların sorunlarını da dinleyen Vali Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte Van‘a döndü.

Kaynak: İHA