Deü 11 Yıl Aradan Sonra Uluslararası İzmir Film Festivali Düzenliyor

İzmir‘de kültür ve sanata taze soluk kazandırmak isteyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü, 11 yıldır ara verilen Uluslararası İzmir Film Festivali‘ni 2012‘de yeniden hayata geçirmek için kolları sıvadı.

İzmir‘de kültür ve sanata taze soluk kazandırmak isteyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü, 11 yıldır ara verilen Uluslararası İzmir Film Festivali‘ni 2012‘de yeniden hayata geçirmek için kolları sıvadı. Türkiye‘nin ilk film festivallerinden olan 1. Sanat Festivali‘nin İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında 1961‘de yapıldığı şehirde "festivaller şehri" ruhunu güçlendirmeyi hedefleyen DEÜ yetkilileri, EXPO 2020‘ye de katkı sağlayacak dev etkinliğin tarihini 21-28 Nisan 2012 olarak belirledi.

Bir haftalık organizasyonla sinema klasikleri, yeni sinema akımları, yurtiçi ve yurtdışından profesyonel sinema üstatları, günümüzün gelişen sinema sanayisine dahil olabilecek genç yetenekler ve ekranlara yansıyamayan eserlerin seyirciyle buluşturulması planlanıyor. Türkiye‘nin ilk sinema bölümlerinden birisi olarak birçok sanatçı, akademisyen, yazar ve sinemacı yetiştiren DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü‘nün bu sayede İzmir‘in tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Köklü geçmişi ve farklı kültürleri birarada barındıran yapısıyla demokrasi ve barış kültürünün hamiliğini üstlenen İzmir, uzun zamandır kapsamlı bir uluslararası film festivaline evsahipliği yapamıyor. Bunun eksiklik olduğunun farkındayız. İzmir‘deki ilk sanat festivali 1961‘lere uzanıyor. İlk film festivalini ise DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, o dönemdeki ismiyle Sinema Televizyon Bölümü, 1989 yılında ‘Sinema Günleri‘ ile başlattı. Bu etkinlik, 1992‘de Uluslararası İzmir Film Festivali‘ne dönüştü. Birçok önemli yönetmeni ve filmi ağırlayan festival, 11 yıl devam etti; 1999‘dan itibaren yapılamıyor. Amacımız, ara verilen bu önemli organizasyonu yeniden canlandırarak ileriki yıllara taşımak." dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Halil Yoleri de Türkiye‘nin en büyük güzel sanatlar fakültelerinden birisi olarak bünyelerindeki Film Tasarımı Bölümü‘nün böyle bir misyonu üstlenmesinden büyük heyecan ve mutluluk duyduğunu belirterek, "Biliyoruz ki böyle bir organizasyon, İzmir ve Ege Bölgesi‘nin kültür ve sanat yaşamına hareket getirecektir." şeklinde konuştu.

Film Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz da İzmir‘e yakışan, ticari kaygıların değil, sinema sanatının öne çıktığı bir festival için üzerlerine düşeni en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi: "Kentin yapısal özelliklerine farkındalığı ile üst düzey sorumluluk taşıyan bölümümüz akademisyenleri, gençlerin ve halkın sahip çıkabileceği bu festival aracılığıyla İzmir‘e destek vermekten onur duyacaktır."

Projesi altı ay önce hazırlanan Uluslararası İzmir Film Festivali‘nin organizasyon Komitesi, Prof. Dr. Zuhal Bahar başkanlığında Prof. Dr. Ertan Yılmaz, Prof. Dr. Metin Manisalı, Yrd. Doç. Dr. Dilek Tunalı, Yrd. Doç. Dr. Sabire Batur Soytok ve Araştırma Görevlisi Emel Yuvayapan‘dan oluşan çekirdek kadroyla çalışmalarını sürdürüyor.