Akdeniz Üniversitesi, Silikon Vadisi'nde ofis açıyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Antalya Teknokenti'nde faaliyet gösteren yazılım şirketleri biraraya gelerek şirket kurdu. Astec" adı verilen şirketin, ABD'nin San Francisco kentindeki Apple, Google gibi dünya teknoloji devlerinin yer aldığı Silikon Vadisi'nde ofis açmak üzere başvuru yaptığı öğrenildi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, geçen ay ABD’yi ziyaret ettiğini, Amerikan Sivil Havacılık Kurumu ve Silikon Vadisi’nde incelemelerde bulunduğunu bildirdi.

Bu incelemelerinin ardından Antalya Teknokenti’ndeki yazılım firmalarının Silikon Vadisi’nde faaliyet göstermesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Kurtcephe, bunu yaparken Antalya Teknokenti’nde faaliyet gösteren 63 şirketten 35’inin yazılım üzerine oluşundan yola çıktıklarına dikkati çekti.

Bu şirketlerin tamamında 124 yazılım mühendisinin çalıştığını ifade eden Kurtcephe, bu gücü şirketlerin birleşmesiyle etkin hale getirmeyi istediklerini ifade etti. Bu amaçla Astec adıyla bir şirket kurduklarını belirten Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ABD’nin San Francisco kentindeki Silikon Vadisi’nde şirketin bir ofisini açmak üzere de çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Silikon Vadisi’ndeki ofis aracılığıyla uluslararası yazılım ihalelerine gireceklerini ifade eden İsrafil Kurtcephe, "ABD ziyaretinde Silikon Vadisi’nde uluslararası pazardan pay alabilir miyiz diye araştırma yaptım. Gördüm ki biz muazzam bir potansiyele sahibiz" dedi.

Kurtcephe, ofis için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan ofis kurulum desteği alacaklarını, bu şekilde üniversitenin milyonlarca dolar para kazanabileceğine dikkati çekti. Ofisin Türk bilimadamları ve yatırımcıları için "motivasyon kaynağı" olacağına değinen Kurtcephe, bu şekilde Akdeniz Üniversitesi dışındaki kurumların yazılım alanındaki uluslararası yarışa katılmak isteyeceğine inancını dile getirdi.

İsrafil Kurtcephe, açacakları ofiste bir personel görevlendireceklerini ve bu personel aracılığıyla uluslararası ihalelere katılacaklarını anlatarak, tüm çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren bir şirketten aldıkları brifingde o şirketin 7 yazılımcıyla çalıştığını öğrendiklerini belirten Kurtcephe, şöyle konuştu:"Bu firmanın aldığı tek bir ihale, 54 milyon dolarlıktı. Onlar 7 yazılımcıyla çalışıyorlar, biz ise burada 124 yazılımcıyla çalışıyoruz. Ayrıca ABD’de şöyle bir ihale sistemi geliştirmişler: İhaleye çıkıyorlar, ama şartlar arasında, (Bu iş 10 ayrı firmaya yaptırılacaktır) diye bir hüküm var. Firma ihaleyi alıyor, ama şart gereğince işi 10’a bölüyor. Brifing veren firma, bizimle ilgili bilgi aldıktan sonra, (Sizinle çalışabiliriz, size iş verebiliriz veya beraber ihalelere girebiliriz) dediler. Pazar o kadar büyük ki, yazılım sektöründe yüzlerce milyar dolarlık iş var. Benim gönlüm Microsoft’a rakip bir Türk şirketini Antalya’da yaratmak."

YAZILIMDA HİNDİSTAN’A RAKİP
Antalya Teknokenti Genel Müdürü Mustafa Helvacı da, Astec’in 35 ortağı bulunduğunu, şirkette Antalya Teknokenti’nin yüzde 40 oranında pay sahibi olduğunu kaydetti.

Şirketin Silikon Vadisi’nde ofis açabilmesi için başvuruyu yaptıklarını bildiren Helvacı, ilk iş görüşmelerini yaptıklarını, bu görüşmelerin sonuçlanma aşamasında olduğunu ifade etti.

Helvacı, Antalya Teknokenti olarak bundan sonra hep yurt dışını hedefleyeceklerini belirterek, "Bu çalışmalara başlarken, (Hindistan’a giden yazılım neden Türkiye’ye gelmiyor?) diyerek yola çıkmıştık. Biz bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Sahip olduğumuz 124 yazılım uzmanı önemli bir güç. Biz bu gücü biraraya getirdik" dedi.

Mustafa Helvacı, yazılım alanındaki ihalelerden kazanılacak paranın üniversiteye önemli bir gelir kaynağı olacağını belirterek, "Türkiye’deki diğer üniversiteler ve teknokentler de gözünü yurt dışında dikmeli" diye konuştu.

SİLİKON VADİSİ

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentindeki Stanford Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı Frederick Terman’ın girişimleriyle, 1940-1950 yılları arasında fakülte ve mezunları desteklemek amacıyla kendi şirketlerini kurmaya başladı.

Hewlett-Packard, Varian Associates gibi yüksek teknoloji firmalarının da destekleriyle, şirketlerden oluşan bu alan, Stanford Üniversitesi Yerleşkesinin çevresinde büyümeye başladı.

Ünlü teknoloji devlerinin de merkezlerini buraya taşımasıyla tüm dünyada tanınmaya başlayan alanın ismi, özellikle "silikon çip" alanında yürütülen çalışmalar ve şirketlerin kurulu bulunduğu alanın Santa Clara Vadisi’nde olmasından yola çıkılarak "Silikon Vadisi" adını aldı. Dekan Terman ise "Silikon Vadisi’nin babası" adıyla tanındı.

Dünya genelinde yüksek teknoloji alanında gelişen başka merkezler olmasına rağmen Silikon Vadisi, yüksek teknoloji alanındaki yenilik ve gelişme alanında lider rolü üstlenmeye devam ediyor. Apple, Google, eBay, Cisco Systems, Yahoo, Intel, Oracle, Hewlett-Packard, merkezleri Silikon Vadisi’nde bulunan şirketlerden bazıları.