Rusya - Belarus Elektrik Krizi: Moskova Şarteli İndirdi

Rusya, müttefiki Belarus’un 43 milyon dolarlık elektrik borcunu ödemediği gerekçesi ile bu ülkeye yaptığı elektrik sevkiyatını kesti.

Rusya, müttefiki Belarus’un 43 milyon dolarlık elektrik borcunu ödemediği gerekçesi ile bu ülkeye yaptığı elektrik sevkiyatını kesti.

Rusya’nın elektrik ihraç eden tekel şirketi Inter RAO’dan yapılan açıklamada, nisan ve mayıs aylarına ait elektrik borcunun haziran sonuna kadar ertelendiği, ancak herhangi bir ödeme yapılmamasının ardından şartelleri indirmek zorunda kaldıkları belirtildi. Inter RAO yetkilileri, “Herhangi bir ödeme yapılmadı. 29 Haziran‘dan itibaren elektrik sevkiyatını kestik. Belarus’un önümüzdeki günlerde ödeme yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Inter RAO, Belarus’a gerçekleştirdiği elektrik sevkiyatını uyarı amacı ile 9 Haziran’dan itibaren yarıya indirmişti. Belarus’ta devam eden ekonomik krizi gerekçe gösteren Belarus elektrik şirketi Belenergo, borcunu ödememeyi sürdürmesi üzerine Rus şirket şartelleri indirdi. Belenergo son olarak 15 Haziran’da Mart ayına ait 21,2 milyon dolarlık bir ödeme gerçekleştirdi. Belarus elektrik ihtiyacının yüzde 10’ununu Rus elektrik şirketi Inter RAO aracılığı ile sağlıyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Belarus’un elektriğinin kesilmesinin siyasi bir gerekçesi olmadığını, sadece iki şirket arasındaki teknik konulardan kaynaklandığını söyledi. Ekonomik kriz sürecindeki ülkede döviz rezervleri 3,6 milyar dolara kadar gerilerken, mayıs ayında Belarus rublesi yüzde 36 oranında devalue edildmişti. Yüzde 33’leri bulan enflasyon rakamı ile mücadele eden Minsk, Avrasya Ekonomik Topluluğu fonundan aldığı 3 milyar dolarlık kredinin ilk taksidinin yıl içinde ulaşmasını bekliyor.

Moskova ise kredi karşılığında Minsk’in devlete ait şirketlerden 7,5 milyar dolarlık mal varlığını özelleştirmesini istiyor. Rusya doğalgazının bir kısmını Avrupa ülkelerine taşıyan Beltransgaz’ın yüzde 50 hissesinin satın alan Gazprom, şirketin tamamını satın almak için müzakerelerini sürdürüyor.