Kebapçının Sertifikalısına Rağbet Var

Adana Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, özellikle turizm bölgelerinde kebapçıya büyük ihtiyaç duyulduğunu, işletme sahiplerinin Adana‘dan usta aradıklarını kaydetti.

Adana Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, özellikle turizm bölgelerinde kebapçıya büyük ihtiyaç duyulduğunu, işletme sahiplerinin Adana‘dan usta aradıklarını kaydetti.

Odası Başkanı Aslan, yaptığı açıklamada, 2006 yılında ticaret odası ile birlikte Adana kebabını tescil ettirdiklerini söyledi. Tescilin amacının, kebaba bir standart kazandırmak olduğuna dikkat çeken Aslan, domates kesmesinden soğan doğramasına, eti şişe saplamasından pişirmesine kadar marifet isteyen kebap ustalığı için ‘sertifikalı ustalar‘ yetiştirdiklerini bildirdi.

Aslan, Adana kebabının standartlara uygun halde yapılabilmesi için 3-4 ayda bir 3 günlük kurslar açtıklarını söyledi. Aslan, "3 günde usta yetiştirilmez, ancak bunlara yalnızca kebabın inceliklerini öğretiyoruz. 3 günde yeterli oluyor. Kebabın orijinal halini, nasıl üretileceğini, uygulamalı bir şekilde öğretiyoruz. Çok faydalı oluyor. İşletmeler özellikle çok memnun. Ayrıca, ustalar daha donanımlı hale geliyor." diye konuştu.

İstanbul‘dan İzmir‘e, Ankara‘dan Bursa‘ya, Aydın‘dan Erzurum‘a kadar birçok ildeki işletmelere ‘tescil‘ belgesi verip usta yetiştirdiklerini anlatan Aslan, Türkiye‘nin yanı sıra Almanya, Kıbrıs, Avusturya, Suudi Arabistan, Irak ve Suriye‘den tescil belgesi alanlar olduğunu anlattı. Bugüne kadar 300 firmaya tescil verdiklerini dile getiren Aslan, bu sebeple Türkiye‘nin birçok ilinden, özellikle turizm bölgesinden Adanalı ustalara büyük rağbet olduğuna dikkat çekti. Aslan, lokantacıların bu aylarda kebapçı bulmakta zorlandıklarını vurguladı.

ADANA KEBAP NASIL OLMALI

"İyi bir kebap etinden belli olur" diyen Aslan, erkek koyun etinin kullanılması gerektiğini, zırh denilen büyük bıçakla çekilmesinin şart olduğunu söyledi. Aslan, "Ete baharat ve salça türü şeyler karıştırılmaz. Eskiden yapılırdı, yanına bulgur pilavı koyarlardı. Patates pişirirlerdi. Bu da sunumunu etkiliyordu. Adana kebabının yanında sumaklı soğan olur, domates, biber olur." dedi.

ET FİYATI DÜŞTÜ KEBAP DÜŞMEDİ

Adana Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, et fiyatının düşmesine rağmen, zamlanan kebap fiyatının aşağı düşmediği yönündeki eleştiriler için ise şunları kaydetti: "İthal etlerden dolayı büyükbaş hayvan etlerinde gerileme yaşandı. Ancak Adana kebabının dana etinden yapılmayacağını herkes bilir. Dişi koyunun etinden bile Adana kebabı olmaz, angus etinden nasıl olsun. Koyun fiyatları pek gerilemedi. Adana dışındaki yerlerde ithal etten kebap yaptılar. Ve Adana kebabına büyük zarar verdiler. Herkes bilmez ki Adana kebabının nasıl yapıldığını, tadı iyi olmuyor, müşteriyi hoşnut kalmıyor. Türkiye‘nin her yerinde kebap orijinal haliyle yapılsın istiyoruz. Bildik Adana usulü ile." Şehir merkezindeki kebapçılarda bir porsiyon Adana kebabı 8 ile 10 lira arasında satılıyor.