Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Gediz Ve Menderes Havzasınaki Kirliliğe Dikkat Çekti

Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, çevre kirliliğinin önlenmesi yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu ancak eksikliklerin bir an önce giderilmesini istediklerini söyledi.

Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Gediz Ve Menderes Havzasınaki Kirliliğe Dikkat Çekti
Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, çevre kirliliğinin önlenmesi yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu ancak eksikliklerin bir an önce giderilmesini istediklerini söyledi. Yapılan çalışmaların boşa gitmemesi için çevre yatırımlarının devam etmesi gerektiğini de belirten Yüksel, Menderes ve Gediz havzalarının kurtulması için her il üzerine düşen görevi yerine getirmeli” dedi.

Uşak’ın son yıllarda çevre kirliğinin önlenmesi için ciddi adımlar attığını ve kirliliğe neden olan etmenlerin yüzde 70’inin ortadan kaldırıldığını ifade eden Hasan Yüksel, kent merkezinde faaliyet gösteren işletmelerin tamamının arıtma tesislerini çalıştırmasını istediklerini belirtti. Nuri Şeker Caddesi’nin bulunduğu mevkide yer alan 19 sanayiciden sadece 1 tanesinin arıtma tesisini tam anlamıyla kullanabildiğini öne süren Yüksel, diğer tesislerin yetkili personel çalıştıramadığı için arıtmaları eksik çalıştırdıklarını savundu. Kirliliğin önlenmesi için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Uşak Belediyesi’nin işletmeleri daha sıkı denetlemesini isteyen Yüksel, “Kurumlar topu bir birinin üzerine atmamalı. Kirliliğe yol açan unsurların üzerine gidilmezse yapılan işler boşa gider ve Menderes ile Gediz havzaları kirlilikten kurtarılamaz” dedi.

Gediz ve Büyük Menderes havzalarının uzun yıllar sanayi atıklarıyla kirletildiğini ve sorunun yüzde 70’ini çözen Uşak’ın hala bazı sanayi tesislerine çözüm bulamadığını kaydeden Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, “Uşak OSB ve Karma OSB’ye kurulan arıtma tesisleri önemli adımlardı. Ancak deşarj izin belgesi verilmesine rağmen; Nuri Şeker Caddesi’nin bulunduğu mevkide üretim yapan işletmeler arıtmayı tam anlamıyla çalıştırmıyor. Halen kentteki sanayi atıklarının yüzde 30’u Menderes’in sularına karışıyor. Ön arıtmaları yapılan 19 işletmeden sadece 1 tanesinin değerlerinin çevreyi kirletmeyecek seviyede olduğunu biliyoruz. 10 sanayici bir araya gelip bir çevre mühendisi istihdam edebilir. Bu sayede arıtmalar daha iyi çalışır ve kirliliğin de önüne büyük ölçüde geçilir” dedi.

Akarsuların kirlenmemesi için bugüne kadar yapılan yatırımların boşa gitmemesi için hassasiyetin sürdürülmesini istediklerini de sözlerine ekleyen Hasan Yüksel, “Sadece Uşak değil: diğer Ege illerinde de kirliliğin önüne geçmek için ciddi uğraş veriliyor. Akarsuların temizlenmesi için yüzde 70’lik başarı sağlandı. Fakat hala kirliliğe neden olan etmenler tam olarak ortadan kalkmadı. Suyun yüzde 90’ını temizleseniz bile yüzde 10’luk kirlilik bütün havzayı kirletmeye yeter. Ege Bölgesi’nin temizlenmesi için yapılan çalışmaların boşa gitmemesi için arıtmaları tam anlamıyla kullanmak gerekiyor. Kentte kirliliğe yol açan etmenlerin çözümü noktasında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Uşak Belediyesi ortak hareket etmeli. Uşak kirlilikle mücadele için 2002’den beri önemli yatırımlar yaptı. İki organizede arıtma tesisleri kuruldu. Dericiler taşındı, belediye evsel atık su arıtma tesisi kurdu. Bu yatırımları azımsamak mümkün değil. Ancak bu yatırımların anlam kazanması için atılması gereken adımlar var. Bu adımların bir an önce atılmasını arzu ediyoruz. Eksikliklerimizi giderebilirsek havzanın geleceği daha aydınlık olur. Uşak’ın yanı sıra havzada yer alan tüm illerinde aynı hassasiyetle hareket etmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA