1907 Doğumlu Asiye Nineden ‘Ölmedim Hayattayım‘ Mücadelesi

Zonguldak’ta nüfus kayıtlarından düşürülen 104 yaşındaki Asiye Güven, ‘ben ölmedim‘ demek için devlet dairelerinin yolunu tuttu.

Zonguldak’ta nüfus kayıtlarından düşürülen 104 yaşındaki Asiye Güven, ‘ben ölmedim‘ demek için devlet dairelerinin yolunu tuttu.

Nüfus müdürlüğü çalışanları tarafından kendisine teslim edilen yeni nüfus cüzdanı sayesinde ölmediğini ispatlayan 104’lük nine, büyük sevinç yaşadı.

Nüfus kayıtlarında 01.07.1907 tarihinde Vakfıkebir doğumlu görünen Asiye nine, sempatik tavırlarıyla nüfus müdürlüğü çalışanlarının da ilgi odağı oldu. Asiye nineye yardım etmek için seferber olan nüfus memurları, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kulakları işitmediği için kendisinin neden görüntülendiğine bir anlam veremeyen Asiye Güven, 1907 yılında doğduğunu belirterek, “İyiyim çok şükür.” dedi. Asiye Güven’in ölmediğine dair bütün resmi işlemleri, kendisine 15 yıldır öz kızı gibi bakan komşusu Nevin Mutlu(57) takip etti.

‘ANNE EVLAT GİBİ OLDUK’

Asiye nineye, en zor zamanlarında 15 yıllık komşusu Nevin Mutlu sahip çıkmış. Asiye ninenin çok iyi bir insan olduğunu ifade eden Mutlu, “Yaşı nüfusa göre 104 görünüyor. Maşallah kendisinin sağlığı iyi, 15 senedir ben bakıyorum. Kızı kadar yakın oldum ona. Nüfus Müdürlüğünde ‘öldü’ görünüyor, biz onu düzeltmeye geldik. Akrabaları var, ama uzakta. İstanbul’da bir oğlu var. Kızı kadar yakın oldum, 15 senedir ben ilgileniyorum. Anne – evlat gibi olduk. Kendi sağlığı iyi maşallah, (normal seviyede tansiyonu ve kalp rahatsızlıkları olmasına rağmen) kendi ihtiyacını görebiliyor.” şeklinde konuştu.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARI İLGİ GÖSTERDİ

Nüfus müdürlüğüne başvurduklarında, yaşının 104 olduğunu görünce memurların ilgisiyle karşılaştıklarını kaydeden Mutlu, “Burada yaşını öğrenen şaşırıyor. Herkes ilgi gösteriyor. Nüfus müdürlüğündeki personelin hepsi yaşını öğrenince ilgi gösterdiler ve hatıra fotoğrafı çektirdiler. İşlemleri bir an önce yapmak için seferber oldular.” şeklinde anlattı.

Kulağı işitmediği için konuşulanları güçlükle duyan Asiye Güven, “İyiyim çok şükür.” dedid. Nüfus müdürlüğü memurlarının yardımcı olmak için adeta seferber olduğu Asiye nine, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Nevin Mutlu ve yakınlarının yardımıyla Valilik binasından çıkarılarak otomobile bindirildi. Asiye nine, daha sonra Ziraat Bankası‘na götürülerek mağduriyetinin giderilmesi istendi.

EŞİ 37 YIL ÖNCE TRAFİK KAZASINDA ÖLMÜŞ

Asiye Güven’in yeğeni olan Kadem Kurt (76) ise 9 kardeşten sadece halasının hayatta olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Babamlar 9 kardeşlermiş. Şu an sadece halam yaşıyor. İstanbul’da bir oğlu, bir torunu var. Halamın rahmetli eşi İlyas Güven, 1974 yılında trafik kazasında ölmüştü. O da çok değerli bir insandı. Bizler İstanbul’da ikamet ettiğimiz için ona Nevin Hanım bakıyor.”