Altan Türe, Yeni Kitabını Tanıttı

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Altan Türe’nin, 40 yılı aşan gözlem ve araştırmalarının sonucu olarak kaleme aldığı ‘Köyceğiz-Dalyan, Doğanın Dehlizlerinde Tarihe Yolculuk’ kitabı çıktı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Altan Türe’nin, 40 yılı aşan gözlem ve araştırmalarının sonucu olarak kaleme aldığı ‘Köyceğiz-Dalyan, Doğanın Dehlizlerinde Tarihe Yolculuk’ kitabı çıktı. Dalyan Resort Otel’in ev sahipliğinde yapılan tanıtım kokteyliyle eser, İngilizce ve Türkçe olarak basın mensupları ile kültür ve turizmin hizmetine sunuldu.

    İlginin yoğun olduğu organizasyona Muğla Valisi Fatih Şahin, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. Kitabın editörlüğünü üstlenen Fulya Okutur, kitabın bölge için bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Altan hocam çok güzel bir kitap yazdı. Ben de bu kitabın görselleri ve grafiğinde yardımcı oldum. Bölgede doğa, tarih ve ekoloji açısından böyle kapsamlı bir kitap yoktu. Bir turizmci olarak beldeye gelenlere tanıtımda eksiklikler görüyorduk. Kitap bölge için ihtiyaçtı.” dedi.

    Dalyan Resort Otel sahibi ve TURMEPA Şube Başkanı Yücel Okutur da Köyceğiz ve Dalyan’ı bir bütün olarak gördüğünü belirterek, kitabın bir belge niteliğinde olduğunu söyledi. Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı da Dalyan’ın 9-10 tane tanıtım kitapçığı bulunduğunu belirterek, “Tanıtımda eksiklik duyuyorduk. Bu kitap çok faydalı oldu.” diye konuştu.

    Prof. Altan Türe ise "Köyceğiz veya Dalyanlı olmak hem büyük bir şans, hem de yörenin muhteşem doğası ve tarihi varlıklarının korunup gelecek kuşaklara aktarılmasında herkesin üstlenmesi gereken bir sorumluluk. Sevmek ve korumak ancak tanıyıp bilmekle mümkün. ‘Köyceğiz-Dalyan, Doğanın Dehlizlerinde Tarihe Yolculuk’ kitabı bu misyona katkı amacı ile yazıldı. Dileğimiz Antik Karya’nın çam ormanları ile kaplı ulu dağlarının suyun aynasına yansıdığı; Tapınak cepheli Kaya Mezarları‘nın ilk çağda burada filizlenen yüksek uygarlığın tanığı olduğu bu benzersiz doğa parçasının korunarak geleceğe taşınması. Önce çevreyi korumak, sonra turizm.” dedi.

Kitabın tam bir imece ile ortaya çıktığını belirten Türe, “Geniş kapsamı ile turizm için rehber bir kitap. Kitabımız imeceyle ortaya çıktı. Kitabın anlatımını bütünleyip ona görsel zenginlik kazandıran fotoğraflar Nihat Daş, Kenan Çetin ve Süleyman İlter’in arşivlerinden kullanılırken, fotoğraf seçimi, grafik düzenleme ve editörlük çalışmaları Fulya Okutur’un emeğinin ürünü. Kitabın basımı Köyceğiz ve Dalyan Belediyeleri’nin katkısı ile gerçekleştirildi” diye konuştu.