Danıştay Başkanı Karakullukcu: Bize Düşen Bir Destek, Bir Katkı Varsa Hazırım

Türkçe Olimpiyatları için dünyanın 130 ülkesinden Türkiye‘ye gelen öğrencilerden bir grup, Danıştay Başkanı Hüseyin H.

Türkçe Olimpiyatları için dünyanın 130 ülkesinden Türkiye‘ye gelen öğrencilerden bir grup, Danıştay Başkanı Hüseyin H. Karakullukcu‘yu makamında ziyaret etti. Çocukların Türkçe okuduğu birbirinden güzel şiir ve şarkılardan dolayı duygulanan Karakullukcu, "Bize düşen bir destek, bir katkı var ise bu konularda hazır olduğumu ifade etmek istiyorum." dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki Türk okullarında okuyan öğrenciler, Danıştay Başkanı Karakullukcu‘yu ziyaret etti. Renkli görüntülere sahne olan ziyarette, küçük bir kız çocuğu ‘Mavi Boncuk‘ adlı şarkıyı okudu. Afrikalı bir çocukla da sohbet eden Karakullukcu, çocuğa, "Konuşma kategorisinde ne konuştun, nasıl bir yarışma oldu?" diye sordu. Çocuk ise "Jüri bana soru sordu, onları cevapladım." karşılığını verdi.

    "Sayın rektörümüze, sayın hocamıza bu güzel açıklamalarından, Türk diline bu kadar derli, bu kadar özenle yaklaşımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum." diyen Başkan Karakullukcu, "Bu bir kültür alışverişidir. Çok güzel ifade ettiler. Sizler bu okullarda, bu yaşlarda bunları öğreneceksiniz. Yarın da bulunduğunuz ülkelerde, Türkiye‘de münasebetleriniz de veya sair ülkelerle münasebetleriniz de bu güzel Türkçe işinize çok yarayacak. Bir dil bize öğretilirken, bir lisan iki kişi, iki lisan daha fazlası, daha fazla kişidir. Dolayısıyla hepinizi ben kutluyorum, çok da güzel konuşuyorsunuz. Öğretmenlerinizi de başta tabi size bu imkânları ve katkıyı sağlayan kuruluşlarınızı da burada bu vesileyle de tebrik etmek istiyorum. Kutluyorum, gönülden. Böylece başarılarınızı için devamını diliyorum. Yani çok güzel bir fırsat, çok iyi bir şekilde değerlendirmişsiniz, çok da güzel konuşuyorsunuz." diye konuştu.

"BUNLARIN KIYMETİNİ BİLİN"

Karakullukcu, Tanzanyalı bir çocuğa "Türkiye‘ye ilk defa mı geldin, ne gördün, nasıl buldun Türkiye‘yi?" sorusunu yöneltti. Tanzanyalı çocuk ise "Hayır ikinci defa geldim. Bir kere yaz okulu için geldim, bir ay burada kaldım. Sadece İstanbul‘u gezdim, o yüzden sadece İstanbul hakkında konuşacağım. İstanbul‘da bazı yerleri gezdik, Ayasofya‘ya, Topkapı Sarayı‘na, Dolmabahçe Sarayı‘na gittik. Bana göre onlar çok güzel. Türkiye‘nin insanları da güzel, yemekleri de güzel o kadar." karşılığını verdi.

    Karakullukcu, bu söylenenlerin yeterli olmadığını belirterek, Türkiye‘nin başka özelliklerini de kendi ülkesinde anlatmasını istedi.

    Mehmet Akif Ersoy‘un bir şiiri ile Lazca şarkı ve ‘Şu dağlarda kar olsaydım‘ adlı parçanın söylendiği ziyarette Karakullukcu, şöyle devam etti: "Bunların kıymetini bilin. Takdir ediyorum, duygularını katarak okudu. Bu hizmetlerin devamını, her zaman canı gönülden istiyorum. Bizleri onurlandırdınız, hakikaten duygulandım. Bize düşen bir destek, bir katkı olduğu var ise de bu konularda hazır olduğumu ifade etmek istiyorum."

    "Siz zaten kendiniz bir hediyesiniz." diyen Karakullukcu, daha sonra öğrencilerin ülkelerinden getirdiği hediyeleri kabul etti ve onlara hediye verdi. Görüşmenin ardından Karakullukcu ile öğrenciler toplu fotoğraf çektirdi.