Ban: Yeniden Seçildiğim İçin Büyük Onur Duyuyorum Birleşmiş Milletler

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 22.06.2011- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ikinci kez göreve seçildiği için büyük onur duyduğunu söyledi.

Ban Ki-mun, 192 üyeli BM Genel Kurulu tarafından oy birliğiyle ve alkışlarla ikinci 5 yıllık göreve seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Genel Sekreter olarak küresel sorunların çözümü yolunda "köprü kurma" vazifesini sürdüreceğini belirterek, dünyayı bekleyen pek çok soruna rağmen hepbirlikte hareket edilirse çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını vurguladı. Ban, bu çerçevede tüm insanların BM‘den gidererek daha fazla beklentisi olduğunu ve BM‘nin dünyada öneminin daha da arttığını kaydetti.

Genel Sekreter Ban, yaklaşık 5 yıl önce göreve geldiği zaman iklim değişikliği gibi bir sorunun gündemde olmadığını, kendi dönemlerinde bu konuyu uluslararası gündemin baş sıralarına yerleştirdiklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Aynı şekilde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için eşgüdümle çalışacak BM Kadın Birimini kurduk. Nükleer silahsızlanma, küresel sağlık, sürdürülebilir kalkınma, eğitim konusunda yol katettik, doğal felaketlere maruz kalan insanlara yardım eli uzattık. Sudan;da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti;nde, Somali;de, Afganistan;da, Irak ve Ortadoğu‘da insanların güvenliğinin ve barışın sağlanması için çalıştık. Kuzey Afrika ve Ortadoğu‘daki son gelişmeler sırasında insan hakları ve demokrasi çağrısında bulunduk. Çok şey başardık, ama bunlar yeterli değil, daha yapılacak çok şey var."

Ban, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, iklim değişikliğiyle mücadelenin BM‘nin önceliklerinden biri olmaya devam edeceğini söyledi. 2012‘de Rio;da düzenlenecek BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansının başarılı olmasını istediklerini belirten Ban, "22 Eylül‘de New York‘ta nükleer güvenlik zirvesi yapılacak, yine o dönemde BM ülkeleriyle temasa geçip önümüzdeki 5 yıllık dönemde BM‘nin önceliklerinin neler olması gerektiği konusunda kendileriyle istişarelerde bulunacağım. Gelecek yıl Ocak ayında da bu doğrultuda hazırladığım 5 yıllık yeni BM vizyonunu açıklayacağım" dedi.

Bu arada ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice yazılı bir açıklama yaparak, bu zorlu görevi yeniden kabul eden Genel Sekreteri, ABD yönetimi olarak desteklediklerini ve tebrik ettiklerini, Genel Sekreterin göreve geldiği günden bugüne barış, güvenlik, kalkınma ve insan hakları savunucusu olduğunu kaydetti.

Ban Ki-mun BM Genel Kurulunda göreve yeniden seçilmesinin ardından BM Şartı üzerine elini koyup yemin etti. BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss‘in ant içtirdiği Ban, görevini yerine getirirken sadece BM Şartı ilkeleri çerçevesinde hareket etmeye ve hiçbir ülkeden ya da yetkiliden talimat almamaya yemin etti.

BM;nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan‘ın yerine 1 Ocak 2007‘de seçilerek göreve gelen Ban Ki-mun, ikinci 5 yıllık dönemine 1 Ocak 2012‘de başlayacak ve 31 Aralık 2016‘da görevi yeni bir Genel Sekretere devredecek. BM Şartı‘na göre Genel Sekreterler en fazla iki dönem görev yapabiliyorlar.

22.06.2011 12:12:47

Kaynak: AA