Özel Fatih Koleji’Nin Altın Gençleri Basına Tanıtıldı

İzmir Özel Fatih Koleji üç dünya birinciliği ve iki dünya ikinciliği bulunan, Avrupa ve Türkiye’de bilimsel projeleriyle başarı kazanan öğrencilerini basına tanıttı.

İzmir Özel Fatih Koleji üç dünya birinciliği ve iki dünya ikinciliği bulunan, Avrupa ve Türkiye’de bilimsel projeleriyle başarı kazanan öğrencilerini basına tanıttı. Okulun sanat merkezinde düzenlenen toplantıya Özel Fatih Koleji Kurucu Temsilcisi ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Necdet Doğanata, Genel Müdür Ali Rıza Doğanata, İlköğretim Proje Koordinatörü ve Müdür Yardımcısı Ümit Karaca, proje öğretmenleri Gülden Genç ve Ayşegül Terzi ile öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Doğanata, öğrencilerin başarılarıyla gurur duyduklarını belirterek, bilimsel projelerle dünya şampiyonu olmanın önemine değindi. Fatih Koleji’nin, araştırma ve bilimsel çalışmalarda bulunmak isteyen öğrencilere destek verdiğini belirten Doğanata, “Başarı, çalışan herkesin ulaşabileceği bir hedeftir. Öğrencilerimiz, bunu bildikleri takdirde daha ileri hedeflere ulaşacaktır.” dedi. Ardından Müdür Yardımcısı Karaca dünya, Avrupa ve Türkiye dereceleri alan öğrencileri tanıttı. Proje bölümünde çalışan öğrencilerin daha lise çağlarında bilimsel araştırmayı öğrendiğini ve geleceğin bilim insanları olma yolunda önemli yol aldıklarını kaydetti. Karaca, Türkiye’yi ve İzmir’i dünya çapında başarıyla temsil ettiklerini belirterek, “İleride bir Türk insanı olarak Nobel bilim ödülü almayı, bu öğrencilerimizden biri hakeder. Biz bu çalışmaları ülkemiz adına yapıyoruz, öğrencilerimizin önünü açıyoruz.” şeklinde konuştu.

Daha sonra şampiyon öğrenciler, projelerini anlattı. "Yarıiletken nanokristallerin sentezi ve yeni nesil güneş pilleri olarak kullanım potansiyelinin incelenmesi" projesiyle ABD Houston’da I-Sweep Proje Olimpiyatları 2011 Enerji dalında altın madalya kazanan Naci Ege Saraç, projesinin güneş pillerinde geniş bir kullanım alanı bulacağını kaydetti. “Kâğıt işlem artığı katkısıyla ısı yalıtım özellikleri iyileştirilmiş seramik tuğlaların geliştirilmesi” adlı projesiyle Rusya Moskova’da 18. Uluslararası Genç Bilim İnsanları Kongresi’nde Çevre dalında altın madalya alan Aslınur Özdemir, Rusya’daki bilim çevrelerinin de dikkatini çekti. “Batı Anadolu termik santralleri kömür ve kül örneklerinin kimyasal incelemesi” projesiyle Gürcistan’da düzenlenen IYIPO Proje Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Bilge Kaan Anutgan, Çevre kimyası dalındaki projesiyle okuluna üçüncü dünya şampiyonluğunu kazandırdı. Dünya ikincisi olan Selin Özkıyıcı ve Defne Angın ile “Kanama süresini azaltan yeni bir ürünün geliştirilmesi” araştırmasıyla Türkiye çapında düzenlenen Fen Bilimleri Yarışması‘nda birinci olan Beste Dönmez de projelerinden bahsetti. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı‘nın ortaklaşa düzenlediği “Bu Benim Eserim“ adlı yarışmada ilköğretim 7. sınıf öğrencileri Arda Muslu ve Ata Türköz ise, “Güneş Enerjisinden Yararlanarak Su Arıtımı“ projesiyle 64 bin proje arasından ilk 50’ye girerek Türkiye ikinciliğini kazandıklarını anlattı. İtalya’da düzenlenen okul festivallerinde en büyük ödül olan Pembe Yunus‘u kazanan, “En İyi Okul Gazetesi” ve “En iyi Halk Oyunu Gösterisi” ödülleriyle Avrupa şampiyonu olan Fatihli gençler de toplantıya katıldı.