Ara Bölgeceki Kıbrıs Müzakereleri Sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri‘nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, devam eden müzakerelerin "çok yavaş yakınlaşma sağlanan" bir süreç olduğunu kaydetti.

Downer, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas‘ın bugün, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerinde, altı başlıktan biri olan "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığında BM Genel Sekreteri ile görüşme gününe kadar (7 Temmuz) yeni, bir takım yakınlaşmalar sağlanacağına inandığını belirtti.

Çözüm müzakerelerinde tarafların bir anda anlaşmaya varmasının çok ender görüldüğünü, ancak "yavaş yakınlaşma" denen süreçte tarafların belli noktalar üzerinde yakınlaşma sağlayarak ilerlediğini belirten Downer, "Yavaş yakınlaşma süreci: Burada gerçek anlamda yer alan süreç budur" dedi.

Downer, liderlerin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile 7 Temmuz‘da bir araya gelecekleri Cenevre‘ye daha çok yakınlaşma sağlayarak gitmesinin kendi toplumları açısından daha iyi olacağının bilincinde olduklarını kaydetti ve "Liderler BM Genel Sekreteri‘ne görüşmede iletmek için özlü konularda yakınlaşmalar sağlamayı istiyor" dedi.

Bugünkü görüşmenin çok yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini, BM olarak görüşmenin havasından memnun olduklarını ifade eden Downer, görüşmede liderlerin, 7 Temmuz‘da Cenevre‘de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile yapacakları görüşmeye odaklandığını, bunun yanında müzakere başlıklarından "Yönetim ve Güç Paylaşımı" altında bazı konuları da ele aldıklarını kaydetti.

Downer, liderlerin 30 Haziran Perşembe günü saat 10:00‘da yeniden biraraya geleceğini, liderlerin temsilcilerinin ise 23 Haziran Perşembe ve gelecek haftanın başında görüşeceğini belirtti.

Kaynak: İHA