12 Haziran Seçimleri Brüksel’De Masaya Yatırıldı

Türkiye’de geçtiğimiz hafta düzenlenen genel seçimlerin yankıları yurtdışında sürmeye devam ediyor. Brüksel’de düzenlenen bir panelde 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarının analizi yapılırken, seçim sonrası süreç ele alındı.

Türkiye’de geçtiğimiz hafta düzenlenen genel seçimlerin yankıları yurtdışında sürmeye devam ediyor. Brüksel’de düzenlenen bir panelde 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarının analizi yapılırken, seçim sonrası süreç ele alındı.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu‘nun (TUSKON) Brüksel Temsilciliği ile Avrupa Siyaset Merkezi‘nin (EPC) ortaklaşa düzenledikleri panele Zaman Gazetesi’nden Şahin Alpay ile Milliyet Gazetesi’nden Semih İdiz katıldı. EPC’nin siyasi gözlemcisi Amanda Paul tarafından yönetilen panelde ayrıca Türkiye’yi yakından tanıyan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi İngiliz Liberal Andrew Duff da konuşmacı olarak iştirak etti.

Şahin Alpay seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında seçmenin Türkiye’de artık askeri ve bürokratik vesayet görmek istemediğinin mesajını verdiğini kaydetti. Liberal demokrasi için çok ciddi bir adım atıldığının altını çizen Alpay, 12 Haziran seçimlerinin Türkiye’de düzenlenen 17. seçim olduğunu ve ilk kez bu kadar barışçıl bir ortamda gerçekleştiğini ifade etti. AK Parti’nin Türkiye’nin uluslar arası arenada imajını yükselttiğini anlatan Şahin Alpay, CHP, MHP ve BDP asıllı bağımsız adayların da seçimden bir şekilde galip geldiklerini ifade etti. Şahin Alpay, CHP’nin Ergenekon davasında adı geçen adaylara yer vermeseydi oylarını daha fazla arttırmış olacağını iddia etti.

Semih İdiz ise, 12 Haziran seçim sonuçlarının hiç kimse için sürpriz olmadığını söyledi. Bunu AK Parti’nin ekonomik istikrarı sağlamasına bağlayan İdiz, Türkiye’de demokrasi kültürünün yerleştiğine örnek olarak seçim günü sahillerin boşalmasını gösterdi. Semih İdiz, Türkiye’de tartışma konusu olan yüzde 10 seçim barajına da değindi ve bu oranın Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu kaydetti. Bununla beraber İdiz, 12 Haziran’da seçim barajı yüzde 5’i indirilmiş dahi olsa bugünkü tablodan çok farklı bir tablonun çıkmayacağı görüşünde. Yeni Meclis’in Türkiye’nin fotoğrafı olduğunu ifade eden İdiz, buna dayanak olarak Meclis’e seçilen Mustafa Balbay, Engin Alan ve Leyla Zana gibi isimleri zikretti.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi İngiliz Liberal Andrew Duff da Türkiye’deki son seçimden övgü ile söz etti.