Sapanca’Da Doğal Doğum Semineri

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde İlçe Devlet Hastanesi tarafından ‘Anne Dostu Hastane” çalışması kapsamında doğal doğum semineri düzenlendi.

Güral Otel’de düzenlenen seminere konuşmacı olarak Op. Dr. Hakan Çoker ve Uzman Psikiyatrist Neşe Karabekir katıldı. Sağlık Bakanlığının başlattığı “Anne Dostu Hastane” çalışması kapsamında düzenlenen ve kadınlar ile kadın doğum ünitelerinde çalışan personele önemli bilgiler verilen seminere çok sayıda vatandaşta katıldı. Semineri AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da takip etti.

Seminerin açılış konuşmasını yapan doğal doğum alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Op. Dr. Hakan Çoker, Türkiye’de ki sezaryen doğum oranının Dünya Sağlık Örgütünün sınırlarının çok üstünde olduğunu kaydederek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sezaryen doğum oranı yüzde 15’ler seviyesinde iken Türkiye’de bu oran yüzde 60’lara kadar çıkmaktadır. Bunun önünü kesinlikle kesmemiz gerekmektedir. Doğal doğum için şartlar çok uygun olmalıdır. Anne Dostu Hastanelerde hedeflediğimiz tek şey sevgidir. Bunun için araya ihtiyacımız yok. Sadece felsefemiz değişmelidir. Bir kere bazı anlamsız kuralları yıkmamız gerekmektedir. Babaların doğumda kadının yanında olmaması konusunda bir inanış var. Bunu kural gibi yansıtıyorlar. Böyle bir kural yok. Kadın için doğum yaptığı ortamda güven çok önemli. Bu doğan çocuk içinde son derece önemlidir. Şunu asla unutmamalıyız ki doğum sağlıklı ve normal bir eylemdir. Hastalık değildir. Buna hepimizin inanması gerek çünkü toplumda doğumun bir hastalık gibi algılanması durumu söz konusudur. Diğer yandan doğumda ki en önemli etken mahremiyettir. Buna kesinlikle dikkat etmemiz gerekmektedir” dedi.

Psikodrama Uzmanı ve Psiyatrist Neşe Karabekir’de katılımcılara doğal doğumda kadının psikolojisi üzerine bilgiler verdi. Anneliğin son derece kutsal bir görev olduğunu hatırlatan Karabekir, “Kadının hamilelik döneminde geçirdiği bazı kötü sebepler onun çocuğundan soğumasına bile sebep olabilmektedir. Bunun için gebelik dönemi son derece önemlidir. Gebelik döneminin ardından kadının doğum anında ki psikolojisi ve yaşadıkları da çocuğuna ilerleyen dönemde ki davranış tarzını belirleyebilir. Bununla birlikte bu an çocuk içinde son derece önemlidir” diye konuştu.

Seminerin sonunda konuşmacılara birer teşekkür plaketi verilirken, Sağlık Bakanlığı tarafından Anne Dostu Hastane projesinin logosunu hazırlayarak yarışmada birinci olan Nux Medya Ajans Başkanı Aycan Başak’a da teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: İHA