Seçim sonuçları 2011 (12 Haziran seçim sonuçları)

2011 seçim sonuçları belli oldu. Seçim sonuçları 2011 bu sayfada! Seçim sonuçları 2011'de AK Parti bu sayfada! 2011 seçim sonuçları paneli. Seçim 2011 il il seçim sonuçları. 12 haziran seçim sonuçları açıklandı. Oy sonuçları 2011 bu sayfada! Seçim sonuclari Seçim takip ve 2011 oy sonuçları. Sandık sonuçları burada 2011 seçimleri.

Seçim sonuçları açıklandı. 2011 seçim sonuçları galibi AK Parti oldu. Seçim Sonuçları 2011 detayları bu sayfada. İl il seçim sonuçları ve detayları sitemizde.12 Haziran seçim sonuçları ve 12 Haziran 2011'de sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar oy kullanmaya başladı.12 Haziran 2011'de yapılan milletvekili genel seçim sonuçları anında sitemizde yer aldı.

2011 seçim sonuçları anında sitemizde yer aldı. 2011 seçim sonuçları Beyaz Gazete'de anlık olarak yayınlanacak.. İşte 2011 seçim sonuçları sayfasıseçim sonuçları belli oluyor. Seçim sonuçları 2011 bu sayfada! 2011 seçim sonuçları paneli. Seçim 2011. 12 haziran seçim sonuçları açıklanıyor. Oy sonuçları oy sonuçları 2011 bu sayfada! Secim sonuclari Seçim takip ve 2011 oy sonuçları. Sandık sonuçları. 2011 seçimleri burada!

2011 seçim sonuçları burada. İşte Seçim sonuçları. Seçim sonuçları 2011. il il seçim sonuçları. il il seçim sonuçları 2011. 2011 seçimleri. Son dakika haberleri. 2007 genel seçim sonuçları. Son dakika ysk seçim sonuçları. Türkiye seçim sonuçları. İlçelerde seçim sonuçları. 12 haziran seçim sonuçları. Seçim 2011 sandık sonuçları. Genel seçim 2011. 2011 GENEL SEÇİM SONUÇLARI. 12 haziran seçimleri. Secım sonucu. Seçim sonucu bağımsız milletvekilleri 2011. 2002 genel seçim sonuçları. Google seçim sonuçları. Diyarbakır 2011 secim oy sonucları. 2011 SEÇİMLERİNDE DP OY ORANI. Seçim sonuçları google. 2011 bağımsız milletvekilleri. SON SEÇİM SONUÇLARI. Türkiye seçim sonucu 2011. il ilçe seçim sonuçları. seçim sonuçları haritası. İşte sandık sonuçları . Seçim sonuçları 2011

TÜSİAD, yeni dönemde TBMM'den yeni bir anayasa, AB üyeliği sürecinin güçlendirilmesi ve makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi ile sürdürülebilir büyümenin güvence altına alınmasını beklediklerini belirtti. TOBB da yeni Meclis'e tarihi görevler düştüğünü belirtti.

AK Parti'nin yüzde 50'ye yakın oy alarak üçüncü kez iktidara gelmesi sonrasında iş dünyası temsilcilerinden açıklamalar geldi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) yapılan yazılı açıklamada, "Yeni parlamentonun Türkiye’deki demokratik standartları yükseltme ve refah seviyesini artırma yolunda her türlü çabayı sarf edeceğine dair umudumuzu vurgulamak isteriz" denildi. Dün gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, AKP oyların yüzde 49.9'unu, CHP yüzde 25.9'unu, MHP yüzde 13'ünü ve bağımsızlar yüzde 6.6'sını elde ederken, buna göre milletvekili dağılımları sırasıyla 326, 135, 53 ve 36 oldu.

TÜSİAD, önümüzdeki dönemde iş dünyasının hükümetten ekonomik beklentilerini; makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, sürdürülebilir büyümenin güvence altına alınması amacıyla, uyumlu para-maliye politikalarıyla finansal istikrarın ve fiyat istikrarının korunması, güçlendirilmesi, verimlilik tabanlı, sürdürülebilir büyüme için mikro reformların hayata geçirilmesi, istihdam kapasitesinin güçlendirilmesi ile işsizliğin azaltılması olarak sıraladı.

Açıklamada, "Yeni dönemden beklentimiz; yeni anayasayı geniş katılım ve uzlaşma ile tamamlamış, AB üyeliğine yakınlaşmış, ekonomik istikrarı güvence altına alarak istihdam kapasitesini artırmış ve işsizliği azaltmış bir Türkiye’dir" denildi.


Seçim sonuçları 2011 (12 Haziran seçim sonuçları)

Seçim sonuçları 2011 (12 Haziran seçim sonuçları)

Seçim sonuçları 2011 (12 Haziran seçim sonuçları)

Üç kez üst üste, hem de oyunu atırarak iktidar koltuğuna oturan Tayyip Erdoğan, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. Bu görülmemiş başarının sırrı ne?
Zaferin altında hangi gerekçeler yatıyor?

İşte 2011 seçimlerinin analizi...

1. İdeolojik algılamalar geri çekilince geriye 'hizmet' kaldı. CHP laiklik, türban gibi vurguları bırakınca, proje sunan, iktidarda olmanın avantajıyla icraat konuşan AKP ile diğer partilerin yarışması mümkün değildi.

2. Türkiye'de muhafazakar / sağ seçmen ağırlıkta. Sağ partilerin oy toplamı her zaman yüzde 60'ları buluyor. AKP 2007'de oylarını DYP, ANAP gibi partilerin erimesiyle artırmıştı. Saadet- Has Parti bölünmesi, merkez sağın küçük partilere ayrılarak yok olması sağ seçmenin tamamının AKP'ye bloklanmasına neden oldu.

3. CHP zihinlerde hala ' icraatçı' bir parti olarak görünmüyor. AKP'nin sürekli işlediği 'Bunlar sadece itiraz eder ama bir şey yapamaz" algısı kırılamadı. Buna karşı seçmenin gözünde AKP'nin " Öyle böyle ama adamlar iyi çalışıyor " şeklinde özetlenebilecek bir algısı mevcut.

4. Oy geçirgenliği en çok CHP-MHP arasında yaşanıyor. MHP'nin baraj altında kalması endişesi, CHP tabanının bir bölümünden MHP'ye oy kaymasına yol açtığı görülüyor.

5. AKP'nin kıyılardaki başarısı CHP seçmeninin 'hayat tarzı endişesinin' azaldığına işaret ediyor. Bir diğer faktör de CHP'li Belediyelerdeki sorunlar. İzmir ve Antalya bunun en çarpıcı örneği oldu. Aziz Kocaoğlu ve Mustafa Akaydın illerinde bekleneni verememiş görünüyor.

6. Halk "İfade özgürlüğü, hapisteki gazeteciler, otokratik eğilim korkusu" falan dinlemiyor. Cebine girene, sağlık, eğitim gibi alanlarda hayatına ne katıldığına bakıyor. Burada da vaad değil, mevcut durum prim yapıyor.

7. Sonuçlar Türkiye'nin bir istikrar isteği içinde olduğunu gösteriyor. Seçmen koalisyona karşı, tek partinin güçlü şekilde iktidarından yana. Bu da siyasette iki partili yapıyı zorunlu kılıyor.

8. AKP tartışmasız en profesyonel çalışan parti. Organizasyon gücü, iktidar olmanın olanaklarıyla birleşince mesajlarını geniş kitlelere en iyi şekilde taşımaları mümkün oluyor.

9. Erdoğan'nin kişisel popüleritesi, bir lider olarak karizması başarısının en önemli nedeni. Özellikle bu seçim kampanyasını tek adam olarak yürüttü ve rakiplerine üstünlüğünü ortaya koydu.Türk halkı onun uslübunu seviyor. Öfkesi ve otoriter karakteri bile kabul görüyor.

10. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP, 3.5 milyon yeni oy aldı. 5 puanlık artış bir başarı olarak değerlendirilse bile seçmene hala iktidar olacak güveni veremediği anlaşılıyor. CHP kadroları Kılıçdaroğlu'nun performansının altında kalıyor. Partideki iç çekişme ve kan uyuşmazlıkları tam olarak bitmeden özlenen sonuçlara ulaşılması zor görünüyor.

Başbakan ailesiyle birlikte oy kullandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ailesiyle birlikte Üsküdar'daki Burhaniye İlköğretim Okulu'nda oy kullandı.

İlköğretim okuluna eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte giriş yapan Erdoğan, sandık görevlileriyle tokalaştı. Görevlilere kimliğini veren Erdoğan oy pusulasını ve mührü alarak kabine girdi. Kabinden çıkan Erdoğan, elindeki zarafla bir süre basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan zarfı 2182 numaralı sandığa atarak oyunu kullandı. Ardından Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan oy kullandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu eşi ve oğluyla oyunu kullandı

Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki Arjantin İlköğretim Okulu'nda oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ve eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı "Değerli basın mensupları uzun bir maratonun sona geldik. Umarım demokrasiyi bu ülkeye getirmek için gösterdiğimiz çabalar yerini bulur, herkese hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Devlet Bahçeli, oyunu kullandı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anıttepe İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli, "12 Haziran seçimleri tüm ülkemize ve siyasi partilerimize hayırlı olsun. Artık karar milletimizindir." diye konuştu. Açıklamanın ardından Bahçeli, oy kullandığı okuldan ayrıldı.