Dedektör Köpekler Kaçakçılara Göz Açtırmayacak

Gümrüklerde kaçakçılara göz açtırmayacak dedektör köpekler, zorlu bir eğitimin ardından diplomalarını aldı.

Gümrüklerde kaçakçılara göz açtırmayacak dedektör köpekler, zorlu bir eğitimin ardından diplomalarını aldı.

Gümrük Müsteşarlığı’nın, uyuşturucu ile kaçak çay ve sigara tespitinde faydalanacağı 9 adet dedektör köpeğe sertifikaları verildi. Mezuniyet töreninde konuşan Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, çeşitli sınır kapıları ve hava alanlarında 23 narkotik, 4 silah-mühimmat patlayıcı ve 3 çay- tütün dedektör köpeğin görev yaptığını söyledi. Akkoç, bugün ise 5 adet narkotik dedektör köpeği ile 4 adet çay tütün köpeğine sertifikalarının verileceğini belirtti. Dedektör köpeklerin kaçakçılığın önlenmesine büyük katkı sağladığını vurgulayan Akkoç, "Özellikle narkotik köpekleri hizmete aldığımız günden bu güne tonlarca uyuşturucu madde elde ettiler." diye konuştu.

Dedektör köpeklerin eğitimlerinin, Emniyet ile işbirliği içinde Gölbaşı’ndaki Köpek Eğitim Merkezi’nde verildiğini aktaran Akkoç, "Emniyet ile birlikte, yetiştirilmiş köpekleri kara sınır kapılarına, limanlara gönderiyoruz. Orada ortaklaşa bir çalışma yürütüyorlar." dedi. Akkoç, 2012 yılı içerisinde de Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü olarak bir köpek eğitim merkezini faaliyete geçireceklerini kaydetti.

PSİKO KURS BİRİNCİSİ OLDU

Mezuniyet töreninde dedektör köpekler bir de gösteri sundu. Araca gizlenen maddeyi bulmak üzere ilk olarak sahneye Psiko adlı narkotik dedökter köpek çıktı. Sıcak hava ve kalabalıktan etkilenen Psiko, bir süre sonra aramayı bıraktı. Hemen ardından arama yapan Paula ise, çok kısa bir sürede gizlenen maddeyi bularak, eğiticilerini uyardı.Psiko’nun idarecisi Nurcan Akyın, köpeğinin kurs birincisi olduğunu belirterek, "Başarılı bir köpek. Gösteri olduğu için şartları yerine getiremedik. Hava da çok sıcak olduğu için köpek afalladı. Yoksa kaçakçılara aman vermeyeceğiz." diye konuştu.

Gümrük Müsteşarlığı Köpek Eğitim Şube Sorumlusu Cumhur Aydın da, Psiko’nun kalabalık ve sıcaktan olumsuz etilenerek aramayı bıraktığını söyledi. Aydın, gümrüklerdeki aramaların insan ve hava koşulları gibi dış etkenlerden izole kapalı bölgelerde yapıldığını aktardı.

Köpek idarecileri, eğitimin ilk haftalarının köpekle uyum süreci olduğunu ardından, yoğun bir uygulama eğitimi ile köpeklerin kokuya duyarlı hale geldiğini aktardı.

Gösterinin ardından, köpek idarecilerine, düzenlenen sertifikalar verildi.

DEDEKTÖR KÖPEKLER, KAÇAK ÇAY VE TÜTÜNE DE GEÇİT VERMEYECEK

Gümrük Müsteşarlığından verilen bilgiye göre, müsteşarlığının ilk kez 1998 yılında kullanmaya başladığı narkotik dedektör köpekler sayesinde 329 kaçakçılık olayında yaklaşık 16 ton doğal uyuşturucu, 7 milyon adet sentetik uyuşturucu ve 30 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal madde ele geçirildi. Müsteşarlık tarafından, 2009 yılının ikinci yarısından itibaren ise ilk kez silah-mühimmat patlayıcı dedektör köpeği eğitilmeye başlandı. Bu kapsamda, 4 adet köpek geçen yıl uygun görülen sınır kapılarında görevlerine başladı.

Büyük mali kayıplara yol açan çay ve tütün kaçakçılığı ile mücadele için Türkiye’de ilk kez Gümrük Müsteşarlığı tarafından 3 adet çay –tütün dedektör köpeği eğitilerek, 2010 Kasım ayında sınır kapılarında görevlendirildi. Yaklaşık 7 aylık dönemde, 1 milyon 799 bin 40 TL değerinde 555 bin 850 paket sigara ile 24 bin 750 TL değerinde 2 bin 475 kg kaçak çay elde edildi.