İngiltere Halk Oylaması İçin Sandık Başında

36 yıl aradan sonra halk oylaması için sandık başına giden İngiltere yeni seçim sistemi hakkında görüş bildirecek. Oylama sonuçlarından en çok etkilenecek olan İngiltere Başbakanı David Cameron da Wesminister Abbey‘de oyunu kullandı.

Her seçim bölgesinde en çok oyu alarak milletvekili seçilen ve dar bölge-çoğunluk esasına dayanan mevcut sistemin yerine alternatif oy sistemi ile seçmenler adaylar arasında bir sıralama yapacak ve yüzde 50 oy alan aday milletvekili seçilebilecek. Sıralamanın önem kazandığı sistemde seçmenlerin ikinci ve üçüncü tercihleri de kıstasa alınacak. Dünyada Avustralya, Papua ve Fiji‘de kullanılan sistem için koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti ‘evet‘ diyor ancak Muhafazakar Parti ‘hayır‘ ile mevcut sistemin

kalmasından yana. İşçi partisi ise bölünmüş durumda, Parti Lideri Ed Miliband referanduma ‘evet‘ derken bazı milletvekilleri ‘hayır‘ diyor. Sandıktan değişim çıktığı taktirde güç dengelerinde büyük bir değişiklik bekleniyor.

Oy kullanmak için Wesminister Abbey‘e gelen Simon Chapmen isimli İngiliz vatandaşı, "Uzun zamandır aynı sistemi kullanıyoruz ve o şekilde kalmalı diye düşünüyorum, biz değişime hayır diyoruz" derken Chapmen‘in eşi ‘Bende katılıyorum, çok uzun zamandır bu sistemde kaldık ve devam etmesini istiyorum" dedi. Uzun süre politikacı olarak görevde bulunan Simon da,"Benim referanduma cevabım, değişikliğe ihtiyacımız olduğu şeklinde. Bütün gençliğim boyunca parlamentoda veya yerel hükümette temsil edildiğimi

düşünmüyorum. Ben kendim 3 parlamento seçimine katıldım ve herkes bana karşı oy kullandı eğer bu sistem olsaydı ben de parlamentoda yer alabilecektim" dedi.

Öte yandan, İngiltere‘deki halk oylamasının dışında 279 yerde yerel seçimler ile İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler parlamentolarında milletvekili seçimleri gerçekleşiyor.

Kaynak: İHA