Sudan‘ın Niyala Sağlık Bakanı Safi: Ülkemizin Gören Gözü Türkiye Oldu

Sudan‘ın Darfur bölgesinin Niyala eyaleti Sağlık Bakanı Dr.

Sudan‘ın Darfur bölgesinin Niyala eyaleti Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Safi, Türk doktorların, yaptıkları binlerce katarakt ameliyatıyla ülkesinin gören gözü haline geldiğini söyledi. Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şubesi, Denizli‘de Türk-Sudan Dostluk Gecesi düzenledi. Dokuzkavaklar Hasan Güngör Spor Salonu‘ndaki geceye Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Belediye Başkanı Osman Zolan, Kimse Yok Mu Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Yusuf Yıldırım, Denizli Şube Başkanı Fahrettin Aytuğ ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reha Yeprem‘in sunduğu programda konuşan Yıldırım, Kimse Yok Mu Derneği’nin 68 ülkede çok büyük projelere imza attığını belirterek, vesile olanlara teşekkür etti. Myanmar’da meydana gelen “Nergis” kasırgası sebebiyle yaptıkları yardımlarından sonra aldığı bir epostadan sözetti: "Bir Müslüman, ‘Siz buraya gelmeden önce azınlık bile denilemeyecek kadar küçük bir grup Müslüman vardı. Bunlara zulüm ediyorlardı. Ne zaman ki siz yardım etmek için geldiniz. İslâm’ın güzelliğini bu insanlara anlattınız, Müslümanlara bakışları değişti, zulmetmeyi bıraktılar.‘ diye yazmış." dedi.

‘YARDIM İÇİN GİDEN AVRUPALI, SUDANLILARIN KORNEALARI ÇALDI’

Yusuf Yıldırım, Afrika’ya sözde yardım adı altında sivil toplum kuruluşlarıyla giden Avrupalı beyaz adamın, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin yanısıra ameliyatlarla Sudanlıların kornealarını bile çaldığının, bizzat oradaki halk tarafından kendilerine söylendiğini anlattı: “Oraya yardım için giden Avrupalılar, 1 getirip 10 götürdü. Sevgi ve gönülleriyle vermek için değil, oradaki zenginlikleri götürmek için geldiler. Sadece yer altı ve yer üstü zenginlikleri de değil, gözlerindeki korneaları bile çaldılar. Bu yüzden Kimse Yok Mu Derneği olarak çok güvenilir bilinmemize rağmen ilk kurduğumuz göz polikliniğimize Sudanlılar önce gelmek istemedi. Orada 3,5 milyon kataraktlı var ama gelmiyorlardı. O gün dört kişiyle başlayan ameliyatlar, bugün 7 bin 800 kişiye ulaştı. 50 binden fazla insan ilaçla tedavi edildi, hastaneler, okullar, su kuyuları ve karakollar yapıldı.”

‘32 YILLIK MESLEK HAYATIMDA EN KEYİFLİ ANLARIM AFRİKA’DA GEÇTİ’

Denizli Sağlık Derneği (DESADER) Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Ferruh Bican da Türk hekimlerinin dünyanın en iyileri arasında olduğunun gururla söylendiğini belirterek, “Avrupa’dan hastalar gelip bize ameliyat oluyor ancak Allah’ın bize bahşettiği bu mesleği, iki gözü görmeyen insanda bile kullanmayacaksak ne kıymeti var? Bizim mesleğimiz zor ama emin olun ki dağlarda çobanların arasında bizden çok daha yetenekli ve zeki insanlar var. Allah onları çoban, bizi de doktor olarak imtihan ediyor. Kazandığımız paranın zekâtını verebiliriz ama mesleğimizin zekâtı, bu tür gönüllü hizmet etmektir. 32 yıllık hekimim, cerrah olduğum için çok keyifli anlarım. Bütün bunlar bir tarafa, Afrika’da geçirdiğim üç beş ay bir tarafa. Darfur, bağımsız bir ülke olarak, son sultanları şehit oluncaya kadar Osmanlı Devleti‘nin yanında olmuş. Şimdi vefa sırası bizde. Beyaz gömlekli, gönüllü beyaz köleler olarak dünyanın her tarafında inleyen insanlara koşmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Bakan Ahmet Safi ise ülkelerinde Türklerin çok sevildiğini belirterek şunları kaydetti: “Türk doktorları, Sudan‘da büyük projeler yürütüyor. Bunlar sayesinde birçok Sudanlı sağlığına kavuştu. Görmeyen gözler, Türk doktorları sayesinde açıldı. Türkler, katarakt ameliyatlarıyla Sudan‘ın gören gözü oldu.”

Program, Ertuğrul Erkişi‘nin "Safahat‘tan Şarkılar" isimli albümünden seslendirdiği parçalarla sona erdi.