Başkan Ayanoğlu: Altyapı Projeleri İçin Ab‘den 30 Milyon Euro Hibe Alacağız

Mardin Belediyesi, atıksu arıtma ve katı atık projeleri için Avrupa Birliği (AB)‘nden hibe almak üzere gerekli çalışmaları hızlandırdı.

Mardin Belediyesi, atıksu arıtma ve katı atık projeleri için Avrupa Birliği (AB)‘nden hibe almak üzere gerekli çalışmaları hızlandırdı. Mardin’de açıkta akan kanalizasyon sorununu tamamen ortadan kaldıracak olan Kuzey ve Güney Arıtma Tesisleri ile katı atık projeleri için AB‘nin 30 milyon euro tutarındaki hibe desteğinden faydalanmak için ilk adım atıldı.

Atık suların Mardin’in kuzey ve güney bölgelerinde açıktan aktığını ve bunun da çevre ve toprak kirliliğine yol açtığını belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, "Bu projeyle ile Mardin’in çevresi kirlilikten kurtarılmış olacak. Arıtılan sular da tarıma kazandırılacak. Bu proje Mardin için son derece önemli bir projedir. Gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşayabilmeleri için bir adım atılması gerekiyordu. Belediyeler, Avrupa Birliği’nin IPA desteği kapsamında çevre ve altyapı yatırımları için yüzde 85’e kadar hibe desteği kazanabiliyor. Bu desteği alacağımıza inanıyorum.” dedi.

Bu amaçla gerekli projeleri ve başvuru dosyalarını hazırlamak üzere yaptıkları ihale sonucu Ankara merkezli Akvadem Danışmanlık firması ile anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Başkan Ayanoğlu, ”Danışman firma, tahminen 30 milyon euro tutarındaki hibe desteği için gerekli çalışmaları 6 ay içinde tamamlayıp Çevre ve Orman Bakanlığı‘na sunacak. Bu başvuru sonucunda 2012 yılının başlarında ilgili desteğin alınması ve ilgili yatırımların ihalelerine çıkılması bekleniyor. Bu kapsamda Mardin Belediyesi, Kuzey Ve Güney Arıtma Tesisleri ile Katı Atık Birliği Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi ve araçlarının finansmanını Avrupa Birliği IPA hibelerinden sağlamak üzere gerekli girişimlerde bulunduk.” şeklinde konuştu