Japonya Başbakanı Kan, Ab-Japonya Zirvesi İçin Brüksel‘de

Japonya Başbakanı Naoto Kan, AB-Japonya zirvesi için bugün Brüksel‘de Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi.

Heyetlerarası görüşmelerde Avrupa Komisyonu‘nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht da hazır bulundu.

Görüşmede Avrupa Birliği (AB) ile Japonya arasında çok çeşitli alanlarda var olan ilişkilerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı.

Özellikle ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi gerekliliği üzerinde duran liderler, taraflar arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması‘na yönelik görüşmelerin başlatılması konusunu ele aldı.

Gündemde öne çıkan bir diğer konu ise enerji alanında işbirliği ve küresel nükleer güvenlik standartlarının artırılması oldu.

Görüşmede Rompuy ve Barroso, Japonya‘nın 11 Mart‘ta yaşadığı deprem ve nükleer felaketin ardından Tokyo ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha dile getirdi.

Rompuy, "AB içinde, Japonya ile stratejik ortaklığa ilişkin çok güçlü bir destek olduğundan şüphe yok. Bu görüşmemiz, AB‘nin Japonya ile daha yakın siyasi ve ekonomik işbirliğine yönelik güçlü halk desteğine dayanıyor" dedi.

Barroso da, Japonya‘daki deprem felaketinin görüntülerini izleyen tüm Avrupalıların, Japonya ile aynı acıyı paylaştığını, ayrıca Japonya‘nın bu felaket karşısındaki disiplinli, cesur ve metanetli duruşunu da takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Barroso, Avrupa Birliği‘nin bir dost ve ortak olarak Japon ekonomisinin yeniden kalkınmasının birparçası olmak istediğini dile getirdi.

Japonya Başbakanı Kan ise, Japonya‘nın büyük bir kararlılıkla yeniden doğmayı başaracağını söyleyerek, müttefikleri ve AB ile ilişkilerini güçlendirmenin bu bağlamda çok önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA