Dsp Genel Başkanı Türker: Ecevit‘in Başına Gelenler Araştırılmıyor

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, bugün gazetelerde yer alan, “Üç bakandan çürük toplantısı” haberiyle ilgili hükümetin bu işin üzerine gitmediğini savundu.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, bugün gazetelerde yer alan, “Üç bakandan çürük toplantısı” haberiyle ilgili hükümetin bu işin üzerine gitmediğini savundu. Türker, “Balyoz diyor gidiyorlar. Ergenekon diyor gidiyorlar ama Ecevit’in başına gelen o olaylarla ilgili olarak o raporlar ele alınıp bir araştırma, bir inceleme yapılmıyor.” dedi.

    DSP Genel Başkanı Türker ve partililer eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in doğum gününü Devlet Mezarlığı’nda düzenledikleri törenle andı. Törene katılan DSP Genel Başkanı Masum Türker ve partililer, Ecevit’in mezarı başında saygı duruşunda bulundu ve kabrine çelenk bıraktı.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Türker, bugün gazetelerde yer alan, “Üç bakandan çürük toplantısı” başlıklı haberin hatırlatılması üzerine, bu haberin kaynağının ne kadar güvenili olduğunu bilmediğini söyledi. O günlerde Ecevit’in özellikle Irak savaşına hayır dediğini hatırlatan Türker, “Ardından Amerikalılara ırakta yapacakları bir harekat için Türkiye topraklarının kullanılmasına izin verilmemesi yönündeki söyleminden sonra hemen hemen 10-15 gün içinde aniden rahatsızlanması ve rahatsızlığının arkasından yapılan tedavi sonucunda dil sürçmesi ya da hafif durağanlık çok olumsuza çevrildi. Ve Bülent Ecevit’in gitmesi için bir harekât başladı.” dedi.

    O günlerde yurt dışında toplantılar yapıldığını belirten Türker, her şeyin üzerine gidildiğini, ancak hükümetin bu işin üzerine gidilmediğini savundu. Türker, “Balyoz diyor gidiyorlar. Ergenekon diyor gidiyorlar ama Ecevit’in başına gelen o olaylarla ilgili olarak o raporlar ele alınıp bir araştırma bir inceleme yapılmıyor. Ve ardından demokratik sol partinin önce grubu bölündü gurubuyla birlikte örgütünde de önemli ayrılmalar söz konusu oldu.” eleştirisinde bulundu.

2002 yılında Ecevitsiz ve DSP’siz bir hükümet talebi olduğunu ve parlamentodan ayrıldıktan sonra ‘Irak Harekâtı’nın başladığını belirten Türker, Ecevit’in o zaman ‘Biz inciniriz orada yüz binlerce Müslüman ölecek’ sözünün doğru çıktığını ve şimdi ölen Müslümanların sayısının yüzbini geçtiğini kaydetti.

    Rahmetli Bülent Ecevit’in doğum günü nedeniyle kabrinin başında olduklarını hatırlatan Türker, seçim çalışmaları dolayısıyla bir salonda toplanıp Ecevit’i anmayı tercih etmediklerini dile getirdi. Konuşmasını, “Sayın başbakanım değerli genel başkanımız bize bıraktığın emaneti 2002 yılından sonra yani sizin başbakanlık döneminde girdiğiniz genel seçimden sonra partimiz ilk defa genel seçime giriyor. Aslında demokratik sol parti sizin olmadığınız bir dönemde ilk defa kurumsal olarak ve kadro olarak halkın beğenisine kendimizi sunuyoruz.” diye sürdüren Türker, 2007 yılında DSP’nin seçime girmediğini ve CHP’ye destek verdiğini hatırlattı.

Bazı arkadaşlarının milletvekili seçildiğini ama bu dönem tüm baskılara karşı koyduklarını belirten Türker şöyle devam etti: “Aslında Türkiye’de sağ kesimden kaynaklanan sol kesimin de hesabına gelen başkası olmasın anlayışından kaynaklanan ‘birleşin seçime girin‘ diyorlar. Ama sağda yeni kurulan partileri kimse görmüyor, kimse eleştirmiyor kimse birleşin demiyor. Biz bu kez tıpkı sizin 1987’de 1991, 95, 99 ve 2002’de yaptığınız gibi bu yıl seçime girdik. Ve gördük ki biz seçime girmeyelim diye size 30 yıl solda bölen diyenler şimdi can simidi gibi size sarıldılar. Ama ne var ki sizin için hayatta olduğunuz süre içinde başbakanlık döneminizde üzülerek söylemeliyim sizi yetersiz gösterip ve melekeleriniz kaybettiğinizi iddia edip başbakanlıktan düşürülmenizi isteyen kişiyi bile size can simidi gibi sarılan cumhuriyet halk partisi milletvekili yapmak üzere aday göstermiştir.”