Beril Dedoğlu: Yeni Anayasa İçin Toplumsal Mutabakat Gerekli (Özel)

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda köşe yazarı olan Prof.Dr.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda köşe yazarı olan Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, yeni anayasanın toplumsal mutabakat ile hazırlanmasının Ortadoğu ülkeleri için bile referans olabileceğini söyledi. Ortadoğu’daki gelişmelerin henüz gerçek etkisini göstermediğini söyleyen Dedeoğlu, İran ve Suudi Arabistan’daki benzer olayların etkisinin diğerlerinden çok daha etkili olacağını savundu. İkinci bir Mavi Marmara olayının İsrail’i haklı Türkiye’yi haksız durumuna düşüreceğini belirten Dedeoğlu, “İsrail’in sisteme kazandırılması Türkiye’yi lider ülke yapar.” tespitinde bulundu.

Beril Dedeoğlu, Gelişim Platformu tarafından düzenlenen Türkiye‘nin dış polikası konulu seminerde farklı sektörlerden katılımcılarla bir araya geldi. Arap baharı olarak adlandırılan ve birçok Arap ülkesinde baş gösteren siyasi olayların otorite belirsizliklerine yol açtığını söyleyen Dedeoğlu, bugüne kadar gerçekleşen olayların hepsinden daha etkili olanının Suudi Arabistan ve İran’da olması muhtemel siyasi gelişmeler olacağını söyledi. Dedeoğlu, “Bu otorite belirsizlikleri Suudi Arabistan’dan İran’a kadar her yerde mevcut. Suudi Arabistan ve İran’da olacak olanların etkisi her herhalde şimdiye kadar olanların 5 misli olur. Yani eğer bir deprem sayarsak, Mısır’daki 4, Libya’daki 5, Suudi Arabistan ve İran’da olacak olanların şiddeti ise en az 6, 6 buçuk olur. Petrol piyasaları, doğal gaz piyasaları, dünya finans sistemi, yabancı yatırımlar, hisseler vs gibi. 1929 krizinden beter bir durum ortaya çıkabilir.” dedi. Bu ülkelerdeki gelişmelerin hangi ülkelerin işine yarayacağı ile ilgili tahminlerde bulunan Dedeoğlu, “Amerika’da şirketleri olan bir şirket olsaydım. Teknolojinin içinde olan bir şirket olsaydım. Bunların batmasını ister miydim? Katiyen istemezdim. Hele ani batmalarını hiç istemezdim. Değişmelerini ister miydim Evet!” şeklinde konuştu.

İKİNCİ MAVİ MARMARA KRİZİNE GEREK YOK

Dedeoğlu, Türkiye ile İsrail arasında diplomatik kriz yaşanmasına neden olan Mavi Marmara olayıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Dedeoğlu, aynı şekilde yapılacak bir girişimin tekrarlanmasının yarardan çok Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi. Dedeoğlu, böyle bir girişimin Türkiye’yi başarılı olma imkanından uzaklaştıracağını belirterek, “İsrail çok sıkışmış vaziyette. Anlarlar anlamazlar o onların sorunu. Ancak Türkiye Ortadoğu’da etkili olmak istiyorsa en büyük oyunu İsrail’in elinden tutup çıkarmasıdır. Bu bir kazançtır.” ifadelerini kullandı. Filistin, İran ve bölgedeki dengeler açısından bunun yararlı olacağını düşündüğünü ifade eden Dedeoğlu, “İsrailin sisteme kazandırılması ve bunun Türkiye üzerinden yapılması, Türkiye’yi lider ülke yapar. Mavi Marmara’yı saldığınız zaman. Türkiye hop oturup hop kalkacak. Unutmayın bu gemiler İskenderun Limanı’ndan kalkacak. Yani Türkiye birinci derecede sorumlu.” ifadesini kullandı. Filistin’de El Fetih ile Hamas’ın bir araya gelerek uzlaşı aradığı, ABD’nin de buna katkı sağlamaya hazır olduğunu söylediği bir dönemde böyle bir girişimin tahrik anlamına geleceğini de kaydeden Dedeoğlu, “Böyle bir tahrik yaptığınızda İsrail haklı duruma geçer. Uluslar arası kamuoyunun bunu nasıl kullanacağını tahmin etmek güç değil.” dedi.

Beril Dedeoğlu, yeni anayasa ile ilgili atılacak adımları konusunda da dikkat çeken tespitlerde bulundu. Anayasa hazırlığı fikrinin kimden geldiğinin önemi olmadığını, önemli olan konunun toplumsal uzlaşı olacağının altını çizen Dedeoğlu, “Anayasa Ak Parti’nin anayasası olmalı mı? Çünkü adı böyle olur. Bence olmamalı. Diğerlerinin de onay verdiği bir anayasa olup meşruiyeti referandumdaki gibi yüksek olmalı. Ki şöyle bir huzurla oh! deyip oturalım. Diğer partilerin bunu istemeyebileceklerini düşündüğünü belirten Dedeoğlu, toplumsal konsensüs açısından bunun gerekli olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Dedoğlu, “Demokrasi talep eden farklı kesimlerin örneğin Kürtlerin onayının alınmadan yeni bir anayasa yapılmasının çok doğru olacağı kanaatinde değilim. Öyle ya da böyle yeni ve demokratik bir anayasa yapmamız durumunda bu Ortadoğu açısından referans olacaktır." diye konuştu.