Icty Sözcüsü: Mladiç‘in Lahey‘e Transfer Tarihi Belli Değil

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) Sözcüsü Nerma Jelacic, Müslüman kasabı eski Sırp komutan Ratko Mladiç‘in iadesi için Sırbistan‘daki iç yasal prosedürün sona ermesini beklediklerini söyledi.

Jelacic yaptığı açıklamada, "Mladiç şu an Belgrad‘da. Sırbistan kanunlarına göre Lahey‘e iadesine ilişkin süreç işliyor. Mladiç‘in mümkün olan en kısa süre içinde Lahey‘e transfer edilmesi için Sırp yetkililerle temas halindeyiz. Süreci yakından takip ediyoruz" dedi.

Mladiç‘in ICTY‘ye teslim edilmesinden önce çeşitli hukuki prosedürlerin olduğunu ifade eden Jelacic, "O yüzden tam olarak kesin bir tarih veremiyorum" diye konuştu.

Jelacic, transferin önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşme ihtimali bulunup bulunmadığı sorusuna ise, bunun Sırbistan mahkemesinin Mladiç hakkında yürüteceği soruşturmanın bitmesine bağlı olduğu cevabını verdi.

Sırbistan‘ın Mladiç‘e karşı kendi içinde yürüttüğü yasal bir süreç olduğunu yineleyen Jelacic, "Öncelikle Sırp mahkemesine çıkacak ve burada hakkında yöneltilen suçlardan dolayı sorgulanacak. Tabi bu da belli bir zamanı gerektiriyor. O yüzden bu mahkeme ne kadar sürer, ne zaman biter bir şey söyleme imkanım yok. Ancak ne olursa olsun iç yasal süreç sona erer ermez, biz kendisini yargılama hazırız" dedi.

Kaynak: İHA