Hisarcık Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tosun:

Hisarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tosun, Simav depremi nedeniyle Hisarcık’lı esnaf ve sanatkârların depremden mağdur olduğunu söyleyerek, “Esnaf ve Sanatkarımızın, önceden yapmış oldukları borçlanmalarının vadeleri gelmekte, ama alışveriş olmadığından bu borçlarını ödeme güçlüğü çekmektedirler.

Hisarcık Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tosun:
Hisarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tosun, Simav depremi nedeniyle Hisarcık’lı esnaf ve sanatkârların depremden mağdur olduğunu söyleyerek, “Esnaf ve Sanatkarımızın, önceden yapmış oldukları borçlanmalarının vadeleri gelmekte, ama alışveriş olmadığından bu borçlarını ödeme güçlüğü çekmektedirler. Bu nedenle Hisarcık’ta bulunan esnafın, tüccarın, sanayicinin, çiftçinin ve köylünün devlet bankası ve özel bankalara olan borçlarının bir an önce ertelenmesi ve uzun vadeli ve faizsiz kredi aktarımı yapılması gerekmektedir” dedi.

Tosun, “ Deprem sonrası komşumuz Simav ilçesinde, binalar, işyerleri yıkılmış ve birçok konut kullanılamaz hale gelmiştir. Bu nedenle Simav ilçesi bu depremde en çok zararı gören ilçe olmuştur. Ancak depremden etkilenen diğer ilçelerden birisi olan ilçemizde de, Simav kadar olmasa da hasarlı ve “ oturulamaz “ raporu verilen 38 ev bulunmaktadır. Depremden zarar görmeyi tanımlarken, sadece yıkım, hasar gibi durumlar yeterli olmamaktadır. Hisarcık ilçemizdeki binalarda ciddi hasarlar olmasa da, sürekli olarak artçı depremler devam etmektedir. Artçı depremler nedeniyle halkımızda deprem psikolojisi ortaya çıkmış, bu psikoloji sonucu halkımız evlerine giremez duruma gelmiştir. Halkımız acil ihtiyaçları dışında alışveriş yapmadığı için, esnafımızın büyük çoğunluğunun alışverişlerinde ciddi azalmalar olmuştur. Esnaf ve Sanatkârımızın, önceden yapmış oldukları borçlanmalarının vadeleri gelmekte, ama alışveriş olmadığından bu borçlarını ödeme güçlüğü çekmektedirler. Kısacası deprem felaketi demek sadece binaların zarar görmesi, yıkılması demek olmadığının farkına varılmalı, deprem sonrası oluşan sosyal ve ticari hayattaki aksaklıkların giderilmesi gerekmektedir. Bu konuda devletimizden acil önlemler alınmasını bekliyoruz. Bu nedenle esnafın, tüccarın, sanayicinin, çiftçinin ve köylünün devlet bankası ve özel bankalara olan borçlarının bir an önce ertelenmesi ve uzun vadeli ve faizsiz kredi aktarımı yapılması gerekmektedir. Yetkililerin bu konuda hassasiyet gösterecekleri umuduyla, depremde zarar gören komşu ilçe Simav ve Hisarcık halkımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimle, Allah’ın bir daha bu acıları göstermemesini temenni ediyorum“ diye konuştu.

Kaynak: İHA