"Sigara Nedeniyle Her 8 Saniyede Bir İnsan Ölüyor"

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 30’unun sigara nedeniyle olduğunu ve her 8 saniyede bir insanın bu sebeple hayatını kaybettiğini söyledi.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 30’unun sigara nedeniyle olduğunu ve her 8 saniyede bir insanın bu sebeple hayatını kaybettiğini söyledi.

Sigaranın zararlarının ciddi şekilde önemsenmesi ve sigara kullanıcılarının bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini vurgulayan Sevinç, "Sigara içen her 2 kişiden biri hayatını sigara nedeniyle kaybetmektedir. Akciğer kanserlerinin nedenlerine baktığımızda, birincil nedeninin sigara olduğunu görmekteyiz. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riskinin, içmeyenlere göre 20 kat daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca sigara içenlerde mesane kanseri riski 3-5 kat, özefagus kanseri riski 10 kat, larinks kanseri riski 16 kat artmaktadır. Bunlar cidden çok çarpıcı rakamlar. Tüm bunlara ek olarak, pasif içiciler de ciddi oranda sigaranın zararlarından etkilenmektedir. Her yıl sigara içmediği halde pasif sigara içiciliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı bir milyondur." diye konuştu.

Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağını bildiren Dr. Sevinç, şunları söyledi:

"2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’ye baktığımızda, ülkemiz Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3. sırada, dünya ülkeleri arasında ise 7. sıradadır. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi konusunda verilen mücadelenin önemi artmaktadır."

Sigaranın tüm zararları bilindiği halde, çoğu zaman kişilerin kendi iradeleriyle değil, tıbbi müdahale ve destekle bu alışkanlığı daha rahat terk edebildiğini hatırlatan Dr. Sevinç, sözlerine şöyle devam etti: "Sigaranın mevcut zararlarını göstermenin yanında, bu alışkanlığı bırakmanın ve bu alışkanlıktan kaçınmanın yollarını da göstermek bana göre büyük önem taşıyor. Bizler de birey, toplum, sağlık kuruluşları, medya çalışanları olarak üzerimize düşen bu önemli görevi yerine getirmeliyiz."

Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla savaş noktasında çok başarılı çalışmaları ve kampanyaları olduğunun ve Sağlık Müdürlüğü olarak bu çalışmalara tam destek verdiklerinin altını çizen Dr. Sevinç, "Bildiğiniz gibi ülkemiz 2009 yılından itibaren tam dumansız Türkiye ile tanıştı ve bu uygulama halkımızın büyük desteğini aldı. Bu gelişme birçok sigara kullanıcısının bu alışkanlığa son vermesini sağlamasının yanında, kapalı mekanların hava kalitesinde belirgin bir iyileşme sağladı. Bu uygulamanın yanı sıra, yine Bakanlığımızın çok önem verdiği sigara bırakma poliklinikleri pek çok ilimizde faaliyete başladı. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada sigara bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görüyor. Bu polikliniklere başvuran kişilerin başarı oranının, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara göre daha yüksek olduğu açıkça görülüyor. Bu amaçla biz de Kars Devlet Hastanesi KETEM bünyesinde açtığımız Sigara Bırakma Polikliniği’ni halkımızın hizmetine sunduk. Şuanda 120’den fazla vatandaşımız bu hizmetten faydalanarak, Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak verilen ilaçları aktif olarak kullanmaya başladı. Tüm vatandaşlarımızın 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutlar ve bu vesileyle sağlıklı nesiller için tüm halkımızın ‘Dumansız Hava Sahası’na katkı göstermesini temenni ederim." dedi.