Hatay’A Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi

Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Antakya’da, dünyanın en büyük mozaik müzesi kuruluyor.

Hatay’A Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi
Yeni müzede kayıt altına alınan ancak yer darlığı nedeniyle mevcut Arkeoloji müzesi depolarında bekletilen 35 bin 433 tarihi eser sergilenecek. Müzenin en önemli özelliği ise mozaik eserler açısından dünyadaki en geniş sergileme alanına sahip olması olacak. 2013 yılı Temmuz ayında yapımının tamamlanması planlanan müze 26 milyon 300 bin TL sözleşme bedeli ile yapılacak.

Bir puzzle parçaları gibi her gün Hatay’da bir zenginliği ayağa kaldırmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yapılacak olan yeni müzenin dünyadaki en büyük mozaik müzesi olacağını söyledi.

Antakya ve Hatay’ın mozaik açısından dünyanın en zengin yerlerinden birincisi olduğuna işaret eden Ergin, "Biz bu zenginliklerimizi sergileyemiyorduk. Doğunun kraliçesi kendi kaderine terk edilmiş, yalnızlık ve bakımsızlık içerisinde kıvranıyordu. Kraliçemiz uyanıyor. Uykudan uyanıyor inşallah o mahmur gözleriyle gelen konuklarını ağırlamaya başlayacak bundan sonra. Bugün dünyanın en büyük mozaik müzesinin temelini atıyoruz, bu abartısız bir ifade. Mozaik sergi alanı açısından dünyanın en büyüğü olacak. Gaziantep’te yapılandan daha büyük sergi alanı var. Tunus’takinden daha büyük eser alanı ve sayısı var. Halkaları teker teker birbirine ekliyoruz. Restorasyonlar bir yandan müzemiz diğer yandan. İnşallah Habib-i Neccar Dağı zirvesindeki Antakya Kalemizin surları ile ilgili proje ihalesinde birkaç ay içerisinde yapılacak. Bu kalenin proje ihalesinden sonra yapım işi başlayacak. Habib-i Neccar Dağı zirvesinden bir gerdanlık gibi şehri kuşatan suları düşünün. O surların içindeki restore edilmiş Antakya evlerini düşünün. Gün yüzüne çıkartılmış mozaik ve arkeolojik eserlerimizin dünyanın en güzel mekanlarından birinde sergilendiğini düşünün. Hele hele müzemizin hemen arkasında yer alan Roma Hipodromunda gün yüzüne çıkarıldığını düşünün buranın Efes ve Aspendos’tan farklı bir yer olmayacağını hemen görürüz. Bütün bunlar bu şehrin geleceğe dönük olarak en büyük kazanımları olacaktır" diye konuştu.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, temel atma töreninde yaptığı konuşmada turizm sektöründe ziyaretçilere iyi bir şeyler sunmadan gelir elde edebilmenin mümkün olmadığını herkesin öğrendiğini aktardı.

Hatay’ın tarihi zenginliklerinin yoğun olmasının turizm açısından büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Vali Lekesiz “Özelde ilimizin genelde ülkemizin sosyal kültürel ve turizm rantabilitesine zenginliğine değer katabilecek olan çok önemli bir müze olacak. Pek çok özellikleri açısından Türkiye’de bir ilk olacak. Dünya’da sayılı müzeler arasında yer alacak” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de, temel atma töreninde yaptığı konuşmada Yapımı 2 sene içerisinde tamamlanacak olan Yeni Müze Binasında bu güne kadar sergilenen mozaiklere ek olarak yeraltında ve depolarda bekletilen gizli kalmış hazinelerinde gün ışığına çıkarılacağından ötürü mutluluk duyacaklarını söyledi.

Arkeoloji müzesinin temel atma töreninde müze hakkında bilgiler veren Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk, halen var olan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olarak bilinen Antakya Arkeoloji Müzesinde açık ve kapalı alanlarda bin 423 kayıtlı eserin sergilendiğini söyledi.

Depolardaki eserlerle birlikte 35 bin 433 eserin mevcut olduğunu ancak yer darlığı nedeniyle sergilenemediğini aktaran Çelenk, "Yapımı tamamlanacak olan yeni müzemizde depolarda beklettiğimiz eserlerimiz sergilenecek ve ilimiz dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip olacaktır" dedi.

Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (HESOB) Başkanı A.Kadir Teksöz de Hatay’ın 2 müzeden daha fazlasını dolduracak kadar tarihi zenginliğinin bulunduğuna dikkat çekerken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin konuşmasında müze projesinin Hatay Havaalanında olduğu gibi Hatay’ın tarihini değiştireceği görüşlerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirildi. Müzenin temeline atılan ilk harcın ardından eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, müze inşaatını gerçekleştirecek firma yetkililerinden inşaat alanında detaylı bilgi aldı.

Temeli atılan Antakya Mozaik Müzesinin oturum alanı 16 bin metrekare toplam kapalı alanı ise 32 bin 754 metrekare olacak ve müzeyi aynı anda 800 ziyaretçi gezebilecek. Hatay başta olmak üzere bölgenin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait sergiler 9 ayrı temada toplam 10 bin 700 metrekare alanda sergilenecek. 400 metrekarelik çocuk müzesinin de yer alacağı müzede ayrıca 2 işlik, uygulama merkezi, 2 sözel kurs salonu, 97 metrekarelik hediyelik eşya satış merkezleri, 250 metrekarelik kütüphane ve arşiv bölümü, misafir, personel ve ziyaretçilerin araçları için 88 araçlık bir otopark yeri ve 347 metrekarelik kafe ve dinlenme alanı olacak. Yeni müzede ayrıca 222 kişilik toplantı salonu da yer alacak.

Kaynak: İHA