Ahmet Türk: Kürt Konferansı Kürtleri Birleştirmeye Yönelik Değil (Özel)

Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) eski milletvekili ve Eşbaşkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, bu yılın sonlarına doğru gerçekleştirilmesi planlanan Kürt Konferansı’nın “dört parçadaki Kürtleri birleştirmeye yönelik olmadığını” söyledi.

Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) eski milletvekili ve Eşbaşkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, bu yılın sonlarına doğru gerçekleştirilmesi planlanan Kürt Konferansı’nın “dört parçadaki Kürtleri birleştirmeye yönelik olmadığını” söyledi. Türk, “Bu coğrafyada 40 milyon nüfusu olan bir halk, Kürtler özgürleşmeden Ortadoğu’da da istikrarı sağlayamayız, halkların kardeşliğini de geliştiremeyiz.” diye konuştu.

    Kürt Konferansı konusunda Cihan Haber Ajansı’na bilgi veren Ahmet Türk, aralarında kendisinin de bulunduğu heyetle dün Bölgesel Kürt Yönetimi Mesud Barzani ile gerçekleşen görüşmelerinde gündeme gelen ve gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varılan Kürt Konferansı’nın “dört parçadaki Kürtleri birleştirmeye değil dört parçadaki Kürtlerin ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik” olduğunu söyledi. Uzun süreden beri bir Kürt Konferansı yapılması konusunda çalışmalar sürdürdüklerini belirten Ahmet Türk, “Günümüzde dünyasında, Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da gelişmelerin yaşandığı demokratik hamlelerin başladığı bir süreçte, Kürtler de kendi ihtiyaçlarını belirleme ve taleplerini netleştirmeye yönelik bugün tüm dünyaya ve yaşadığı bölgedeki tüm halklara mesajlarını vermek durumundadır.” dedi.

    KÜRT KONFERANSI YILSONUNA DOĞRU GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLACAK

    Mesud Barzani ile görüşmelerinde konferansın “ne kadar gerekli ve bir ihtiyaç olduğunu ifade etmeye çalıştıklarını” belirten DTP eski Eşbaşkanı, “Barzani de söylediklerimize katıldığını ifade ettiler. İnanıyor ve umuyorum ki kısa bir süre içerisinde komisyonlar oluşturacağız ve en geç 10 ay da 11‘inci ayda bu konferansı gerçekleştirmiş olacağız.” bilgisini verdi.

    Halkların birlikte yaşama iradesine “her zaman saygılı olduklarını” ifade eden DTP eski milletvekili, “Yine bu birlikte yaşama iradesinin ortaya çıkması için çalışmaların yapılması gerekiyor. Bizim burada yapacağımız konferans dört parçadaki Kürtleri birleştirmeye değil dört parçadaki Kürtlerin ihtiyaçlarını tespit etmeye yöneliktir ve bunun için nasıl politikalar geliştirmemiz gerektiği konusunda yapacağımız bir konferanstır.” diye ekledi.

    Ahmet Türk, son olarak şöyle konuştu: “Umuyorum bu konferansın hem Kürtler arasında diyaloğun gelişmesine katkı sunar hem de halklar arasında kardeşliğin gelişmesine katkı sunar. Çünkü biz şuna inanıyoruz; bu coğrafyada 40 milyon nüfusu olan bir halk, Kürtler özgürleşmeden Ortadoğu’da da istikrarı sağlayamayız, halkların kardeşliğini de geliştiremeyiz. Bizim yaptığımız çalışma bir yerde hem Kürtlerin daha demokratik daha özgür bir geleceği içindir, hem de halklar arasında diyaloğun sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sunması açısından önemlidir. Biz bu nedenle bu konferansı önemsiyoruz, olabildikçe bütün Kürdistani partilerin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir konferans olması konusunda da çalışmalarımız çabalarımızı yürütüyoruz.”