İş Planı Yarışması’Nda Derece Elde Edenler Ödüllendirildi

Massachusetts Institute of Technology (MIT) öncülüğünde ve Toyota’nın katkılarıyla tertip edilen MIT Enterprise Forum Turkey‘in İş Planı Yarışması sonuçlandı.

İş Planı Yarışması’Nda Derece Elde Edenler Ödüllendirildi
Massachusetts Institute of Technology (MIT) öncülüğünde ve Toyota’nın katkılarıyla tertip edilen MIT Enterprise Forum Turkey‘in İş Planı Yarışması sonuçlandı. Yarışmada birinciliği, otizmli insanların istihdama katılımlarını ve yazılım üreten firmalara deney ile kalite kontrolü hizmetleri sunmayı öngören projesiyle Uzmanlar Danışmanlık ekibi elde etti.

İlk senesinde 3 bin 202 proje başvurusuyla rekor sayıda katılımın olduğu yarışmada, ikincilik bireye özel tatil önerileri getirmeyi hedefleyen Gezdir Beni Turizm ekibinin olurken, üçüncülük ürün ve hizmetlerin mobil aygıtlardan lokasyon ile zaman ölçekli satışı adına platform sunan Mobile 360 ekibinin oldu.

Yarışmanın galibi Uzmanlar Danışmanlık ekibi 50.000 dolar tutarındaki çeklerini Toyota CEO‘su Ali Haydar Bozkurt’un elinden aldı. İkinciye ödülünü ALJ Sosyal Sorumluluk‘un Uluslararası Programlar Başkanı Fadi Jameel verirken üçüncüye ödülü Devlet Bakanı Egemen Bağış tarafından takdim edildi.

Törende söz alan Bakan Egemen Bağış firmanın katkıları ile tertip edilen yarışmanın Türkiye’nin 2023 vizyonuna hazır olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Bağış “Ülkemiz gençlerimizle yakın gelecekte dünyadaki 10 büyük ekonomiden biri olmayı amaçlamaktadır. Yarışmaya başvuru sayısının çokluğu bunun bir işaretidir.” dedi.

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, 6,7 milyar euro Ar-Ge harcaması ile dünya birincisi olan şirketin dünyanın pek çok yerinde yeni fikirlere kapı açmak adına MIT ve MIT Enterprıse Forum ile ortak olmasının önemini vurguladı.

Bozkurt, sosyal sorumluluk çerçevesinde, tüm girişimcilerin yanlarında olmaktan büyük mutluluk duyduklarını da belirtirken, “İlk senesinde bu yarışmaya gelen başvuru sayısı gelecek için umut vericidir. Toyota olarak bu yarışmada olduğu gibi ülkemizi ve toplumumuzu kalkındırıp yeni ufuklar açacak tüm girişimcilerin yanında olacağız. Umut ediyorum 5-10 sene içinde dünyada bir Türk markasının başarı öyküsünden söz ediliyor olacaktır. Bu yarışma iş modellerinin sıhhatli yapılması için iyi bir örnek olmuştur. Yeni iş alanlarının, ekonomimize katkısı ile oluşacak olumlu ortam hem yabancı hem yerel tüm yatırımcılar için ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirebilir. Biz bunun bir hayal olmadığına kanaat getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

MIT Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Gülsün Bozkurt Kiper ise platformun Türkiye‘deki yapılanmasıyla genç girişimcileri destekleme imkânı yakaladıklarını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Kiper “Bu, dünyanın tamamına misyonunu yaymayı öngören önemli bir platform. En çarpıcı yanlarından biri de gönüllü anlayışına dayanması. Böylelikle girişimci gençlerle deneyimlerini paylaşmak isteyen, konusunda uzmanlaşmış iş adamı ve kadınlarını bir araya getirme fırsatı bulduk.” dedi.

İKİNCİ YARIŞMA İÇİN BAŞVURULAR EYLÜL AYINDA

21 senedir ABD ve Japonya, son 6 senedir ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ile Körfez bölgesini kapsayacak şekilde 17 ülkede yapılan yarışma iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkven Direktörü Evren Ünver ile Koton Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz‘ın final jürisi olarak yer aldığı yarışma sonunda birinci olan ekip 50.000 dolar, ikinci 15.000 dolar ve üçüncü 5.000 dolar ile ödüllendirildi. Yarı finalist olan 31 ekip arasından inovatif fikirleri ile son tura kalan 10 ekibin şirket kuruluş giderleri MIT Enterprise Forum Turkey tarafından karşılanacak.

İş Planı Yarışması‘na ilk sırada yüzde 45 ile Marmara Bölgesi yer alıyor. Onu yüzde 14 ile Orta Anadolu, yüzde 12 ile Güneydoğu Anadolu izliyor. Türkiye‘deki girişimci ekosistemin olumlu bir şekilde genişlemesine imkan tanıyan yarışmanın ikincisi için başvurular Eylül 2011‘de başlayacak.