Türkiye, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’Na Üye Oldu

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı(IARC), 13 Mayıs‘tai yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla Türkiye’yi dünyadaki 22. üyesi olarak resmen kabul etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı(IARC), 13 Mayıs‘tai yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla Türkiye’yi dünyadaki 22. üyesi olarak resmen kabul etti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, International Agency for Research on Cancer(IARC)‘a üyelik ile Türkiye teşkilatın yönetiminde rol sahibi oldu. Aynı zamanda Türk araştırmacılar dünya kanser yükünün azaltılmasına yönelik yürütülen uluslararası araştırmalara katılabilme şansına sahip olacak.

    IARC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pekka Puska, Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi(nden seçilmiş ilk üye olarak katılımının bu bölgede kanser araştırmalarına ne kadar önem verildiğinin önemli bir işareti olduğunu belirtti.

    Türkiye’nin IARC Yönetim Kurulundaki ilk temsilcisi, Prof. Dr. Murat Tuncer ise son on yılda görülen kanser sıklığındaki sabit artış ve ülkenin değişen demografik özellikleri nedeniyle Türkiye’de kanser kontrol aktivitelerinin önem kazandığını vurguladı. IARC tarafınca yürütülen çalışmalara çok önem verdiklerini kaydeden Tuncer, bu üyelik ile daha fazla oranda uluslararası işbirliği sağlamayı umduklarını belirtti.

    IARC Genel Direktörü ve Başkanı, Dr Christopher Wild da Asya ve Avrupa arasında doğal bir köprü olan Türkiye’nin kanserle yürütülen savaşta IARC ile beraber olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu üyelik ile birlikte gelecek yıllarda Türk araştırmacılar ile olan işbirliklerinin daha da güçleneceğini kaydetti.

    Açıklamaya göre, Türkiye nüfusunun genç ve yaklaşık yarısının 30 yaş altında olmasına rağmen; nüfus büyüme hızı 1.31 olup, yıllık 170 bin yeni kanser olgusu tespit ediliyor. Türkiye’deki kanser tipleri gelişmiş toplumlardaki profile doğru kayıyor. Türkiye’deki kanser görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre daha fazla olup erkeklerde yüzbinde 275, kadınlarda ise yüzbinde 165 olarak gerçekleşiyor. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanserleri iken, kadınlarda en sık görülen kanser ise meme kanseri. Yapılan tahminlere göre, eğer hiçbir önlem alınmaz ise 2030 yılında ülkedeki kanser harcamaları 2 misline çıkacak ve 1.3 milyon kişi kanserden etkilenmiş olacak.