Saakaşvili Karşıtı Gösterilerde Protestocular Polisle Çatıştı

Gürcistan‘da iki gündür düzenlenen Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili karşıtı gösterilerde polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı, polis plastik mermi kullandı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili karşıtı gösteri düzenleyen muhalefet grupları dün Gürcistan devlet televizyonu binası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Polisle çatışan göstericiler polis araçlarına ellerindeki plastik bayrak sopalarıyla zarar verdi. Araçları hurdaya çeviren göstericilere polis de plastik mermi ve gaz bombası atarak karşılık verdi. Bazı göstericiler yaralanırken dumandan etkilenen yaşlı bir kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada göstericilerin 3 polise ve araçlarına saldırdığı bildirildi. Gürcistan ordusundan yapılan açıklamada ise alkolün etkisindeki protestocuların Vake-Saburtalo polis merkezindeki araçlara saldırdığını, birkaç polisin yaralandığını ve birkaç göstericinin de tutuklandığı bildirildi. Daha sonra aynı göstericilerin yine devlet televizyonu binası önünde sivil polislerle çatıştığı görüldü. Sivil polislerin de ellerindeki plastik sopalarla protestoculara karşılık

verdiği görüldü. Buradaki olaylarda da bazı göstericilerin ve polislerin yaralandığı bildirildi. Protestocular içlerine polis tarafından bazı provokatörlerin gönderildiğini ve bu kişilerin polise saldırdığını iddia etti.

Saakaşvili‘nin istifasını talep eden göstericilerin arkasındaki isim olan eski parlamento başkanı ve muhalefet lideri Nino Burjanadze devrimin çoktan başladığını belirterek, "Hükümet suçlu gibi davranıyor. Gösterilere sert şekilde müdahale ettiler. Biz kanunlara uygun şekilde davranıyoruz" dedi. Muhalefetteki Gürcistan Partisi liderlerinden Levan Gaçeçiladze de yaptığı açıklamada, "Sonuna kadar savaşacağız. Gürcistan‘ın başka bir çıkış yolu yoktur" dedi.

Gürcistan muhalefeti Çarşamba günü daha büyük katılımlı bir gösteri organize ediyor ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde olduğu gibi gösteriye ‘Öfke Günü‘ adı verildi.

Kaynak: İHA