Avustralya’Da Rektörlerin Maaşları Dudak Uçuklatıyor

Avustralya’nın Victoria eyaletindeki üniversite rektörleri senede en az 500 bin dolarlık maaş alıyorlar. Hatta bazılarının aldığı rakam, Federal Başbakan Julia Gillard’ın maaşının iki katından daha fazla.

Avustralya’nın Victoria eyaletindeki üniversite rektörleri senede en az 500 bin dolarlık maaş alıyorlar. Hatta bazılarının aldığı rakam, Federal Başbakan Julia Gillard’ın maaşının iki katından daha fazla.

    Üniversiteler hakkında hazırlanan yıllık bir rapora göre rektör yardımcıları bile 30 ila 70 bin dolar zam almışlar. Swinburne Üniversitesi rektör yardımcısı Ian Young geçen yıl 889 bin dolar gibi inanılmaz bir maaş almış. Young iyi çalışmış olmasından dolayı 70 bin dolar da ödül almış. Üniversitenin rektörü olan Bill Scales ise şu anda Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görevli Young’ı “Gözle görülür başarılar elde etti.” diyerek savunuyor.

    Bu arada Ulusal Yüksek Eğitim Sendikası Sekreteri Colin Long bir yanda böyle inanılmaz maaşlar ödenirken öte yanda Avustralya’nın pek çok üniversitesinde akademisyenlerin küçük bir maaş artışı alabilmek için mücadele ettiklerini belirtti. Long, “Bu üniversitelerin büyük ve karmaşık yapılı kurumlar olduklarını anlıyoruz. Ancak pek çok üniversite görevlisinin dişleri ve tırnaklarıyla kazıyarak maaş artışı almaya çalıştıklarını düşünecek olursak, söz konusu maaşlar inanılmaz derecede yüksek.” dedi.

    Melbourne Üniversitesi Rektörü Glyn Davis de 870 ila 879 bin dolar arasında değişen maaşıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bu maaşın dışında Davis üniversitenin temin ettiği ve 173 bin dolar değerindeki bir mekanda kalıyor; zira bu maaşlar dışında ev, araba, şoför ve başarıya göre 30 ila 70 bin dolar arası para ödülü de alıyorlar.

    Rektör yardımcıları üniversitelerdeki akademik ve finans konularındaki kararlardan sorumlu oluyorlar. Ayrıca başarı derecelerine göre yüzbinlerce dolar ödül alabiliyorlar. Victoria dışında, NSW Eyaleti’ndeki üniversitelerde de durum hiç farklı değil. Örneğin Sydney Üniversitesi’nden Michael Spence’in maaşı 2009 yılı için 1 milyon dolardı.

    Bu hesapla NSW’deki rektör yardımcılarının maaşları başbakanın 3 katına denk geliyor. Hazine bakanının maaşı bile 500 bin dolar ile rektör yardımcısı maaşının yarısına ancak denk geliyor.

    Maaş konusunda rektör yardımcılarını bile kıskandıran meslek gurubunu ise büyük şirketlerin genel müdürleri oluşturuyor. Zira Avustralya borsalarında işlem gören ilk 50 şirketin başında bulunan genel müdürlerinin ortalama yıllık maaşları 2010 senesi için ortalama olarak 6,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

    Melbourne Üniversitesi’nden yüksek maaş eleştirilerine verilen cevapta ise, eğitimin, Avustralya’nın üçüncü en büyük gelirini teşkil ettiği vurgulanıyor. Bu hesapla 1.7 milyar dolar kapasiteli 7 bin eleman çalıştıran ve 46 bin öğrencisi olan bir üniversitenin başındaki idarecinin böyle bir maaş alması çok normal bir şey deniliyor.

    Bu arada üniversite rektörlerinin işten ayrılırken aldıkları ödüller de oldukça cazip. Örneğin Victoria Üniversitesi eski rektör yardımcısı Elizabeth Harman emekli olurken yaklaşık 650 bin dolar ödül almış. Ballarat Üniversitesi’nden David Battersby ise yaklaşık 550 bin dolar ile ayrılmış.