"Toplu Sünnette Çocukların Birbirlerini Görerek Sünnet Edilmesi Sakıncalı"

Sakarya Tabip Odası Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr.

Sakarya Tabip Odası Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Dursun Bostancı, toplu sünnetlerde çocukların yan yana sünnet edilmesinin sakıncalı olduğunu söyledi. Bostancı, “Korku nedeniyle ağlayan çocuklardan olumsuz etkilenmeler kaçınılmazdır. Çocukların bozulacak olan psikolojik halleri ilerideki yıllarda o çocuğun cinsel yaşamında ciddi yıkımlar yapabilir.” uyarısında bulundu.

    Baharın gelmesi ve okulların tatiline az bir süre kala sünnet mevsiminin başladığını ifade eden Bostancı, sünnetin dinimizce emredilen, sağlık açısından da yararlı bir müdahale olduğunu ifade etti.

    Sünnettin, küçük bir müdahale olmasına rağmen, cerrahi bir girişim olduğu unutulmaması gerektiğinin altını çizen Bostancı “Çocuklar maalesef büyükler tarafından bu konuda zaman zaman korkutulabilmektedirler. Hatta bu korkutmalar bazen, şaka yollu tehditvari bile olabilmektedir. Sünnet vaktinin yaklaşması çocuklar üzerinde olumsuz psikolojik etkiler de yapabilmektedir. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocuklarını şaka olsun diye bile korkutmamaları gerekmektedir.” dedi.

    "PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLAYIN"

    Ebeveynlerin güzel örnekler vererek çocukları zaman içinde sünnete psikolojik olarak hazırlamaları faydalı olacağını anlatan Bostancı, bu konuda çocukların soracakları soruları bıkmadan, usanmadan doğru olarak cevaplamaya çalışılması gerektiğini vurguladı.

    Sünnet konusunda, abartılı örnekler vererek çocukların korkutulmasının doğru olmadığını dile getiren Bostancı şu uyarılarda bulundu: “Bazı kurumlar tarafından toplu sünnetlerin yapıldığına şahit olmaktayız. Sosyal bir faaliyet olan toplu sünnetleri uygun bulmakla birlikte, mutlaka bazı şartların yerine getirilmesinin çok önemli olduğunun da altını çizmek isteriz. Birincisi, her sünnet edilecek çocuk için hijyen ve sterilite açısından ayrı ayrı aletlerin kullanılması gerekir. Zira aynı aletleri kullanmak suretiyle birçok hastalığın bulaşmasına fırsat tanınmış olur. İkincisi, sünnet yapılacak çocukların aynı ortamda toplu olarak yan yana sünnet edilmemeleri gerekir. Korku nedeniyle ağlayan çocuklardan olumsuz etkilenmeler kaçınılmazdır. Çocukların bozulacak olan psikolojik halleri ilerideki yıllarda o çocuğun cinsel yaşamında ciddi yıkımlar yapabilir.”

    "ELEKTRİKLİ ALETLE YAPILAN SÜNNET SIKINTIYA SEBEP OLABİLİR”

    Sünnet müdahalesinin mutlaka bir uzman tarafından yapılmasının çok önemli olduğunu işaret eden Bostancı, Son zamanlarda koter denilen elektrikli bir aletle yapılan sünnetlerde ciddi sıkıntılar meydana getirdiğinin görüldüğünü söyledi.

    Bostancı “Yine, sünnetten sonra kanama, enfeksiyon gibi problemlerin de yaşanabildiği de ortadadır. Netice olarak sünnet, uygun ortamlarda, uygun kişilere yaptırılmalıdır. Kesinlikle yıllar önceki uygulamalar örnek teşkil etmemelidir.

Sünnet cerrahi bir müdahaledir. Cerrahi müdahalelerde bilim ne söylüyorsa o şekilde yapılması gerekmektedir.”