Gurbetçiler Oy Verebilmek İçin Gruplar Halinde Türkiye’Ye Geliyor

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy vermek için gruplar halinde Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Kosova Cumhuriyeti‘nin başkenti Priştina’dan gelen 20 kişilik bir grup Atatürk Havalimanı’nda tercih haklarını kullandı.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy vermek için gruplar halinde Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Kosova Cumhuriyeti‘nin başkenti Priştina’dan gelen 20 kişilik bir grup Atatürk Havalimanı’nda tercih haklarını kullandı.

    Priştina’da yaşayan Türkler’den Ali Tiryaki, demokratik hak ve aynı zamanda vatandaşlık görevi için geldiklerini yarın da döneceklerini söyledi.

    Tiryaki, konsoloslukta oy kullanma konusunda, “21 yüzyılda bu kadar gelişmiş teknolojide bir oy kullanmak için buraya gelmemiz hem ekonomik he zaman kaybı açısından son derece çağımıza yakışmayan bir hareket.” dedi.

    İbrahim Sevimli de konsoloslukta oy kullanmanın rahat olacağına işaret ederek, uçak bileti için gidiş dönüş 210 Euro para ödediklerini anlattı. Ayrıca daha iyi bir gelecek, Türkiye’nin daha iyi günlere ulaşması ve demokrasinin yerine gelmesi için üşenmeden geldiklerini ifade etti.

    Gökhan Aydemir ise, sadece oy kullanmak için geldiklerini belirtip, “Eğer konsoloslukta oy verseydik buraya kadar sıkıntı çekmeden çok daha güzel olacaktı, işlerimiz aksamazdı. Böyle bir yardımı beklerdik açıkçası.” görüşünü belirtti.

    YURTDIŞINDA YAŞAYANLARIN OY KULLANMA ŞARTI

    Milletvekili Genel Seçimi için Yurtdışı Seçmen Kütüğü‘ne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmenin 25 gümrük kapısında oy kullanması hesaplandı. Seçmenlerin oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul edilmeyecek. Vatandaşlar seçmenler kütüğe kayıtlı olup olmadıklarını YSK‘nın ‘‘www.ysk.gov.tr‘‘ internet adresinin Yurtdışı Seçmen Sorgulama bölümünden kontrol edebilecek. Oy kullanılabilmesi için pasaportlarda ülkeye ‘‘giriş‘‘ veya ülkeden ‘‘çıkış‘‘ yapıldığını gösteren damgaların bulunması gerekecek.

    Bu arada 10 Mayıs’tan önce Türkiye’ye giriş yapmış 12 Haziran’dan sonra yaşadıkları ülkeye dönecek vatandaşların havalimanı ya da herhangi bir gümrük noktasına gelip oy kullanamayacağına dikkat çekildi.