Şehit Tıbbiyeliler Gelibolu‘da İki Törenle Anıldı

Çanakkale Savaşları‘nda şehit düşen Tıbbiye öğrencileri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı‘nda aynı saatlerde düzenlenen iki törenle anıldı.

Çanakkale Savaşları‘nda şehit düşen Tıbbiye öğrencileri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı‘nda aynı saatlerde düzenlenen iki törenle anıldı. Tıbbiyeli öğrencilerin bulunduğu alayın, 18 Mayıs‘ı 19 Mayıs‘a bağlayan gece şehit olması dolayısıyla yaklaşık beş yıldır İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından Kabatepe Müzesi’nde düzenlenen törenler, bu yıl inşaat çalışmaları sebebiyle Kabatepe Limanı‘na alındı.

Öğle saatlerinde İstanbul’dan yola çıkan İÜ öğrencileri, akşam limanda buluştu. Saat 21.30’da başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı‘nın ardından İÜ Öğrenci Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Ak, “Çanakkale‘deki şanlı direnişin en önemli özelliği olarak öne çıkarılması gereken husus, Türkler‘in Anadolu‘ya girişinin sadece bir askerî operasyona dayalı fetih hareketi değil, yurt edinmek üzere milletçe gerçekleştirilen bir hareket ve bu topraklarda dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek şekilde milletin bütün fertlerince benimsenerek uygulanan bir varlık yokluk mücadelesidir.” dedi.

Evsahibi olarak söz alan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise savaşın başlama sebeplerini ve sonuçlarını anlattı. Çanakkale Savaşları‘nda, 25 Nisan 1915‘ten 9 Ocak 1916 tarihine kadar süren uzun, şiddetli ve bir o kadar da kanlı çarpışmaların yaşandığını ve binlerce Mehmetçiğin kanıyla bir destan ve kahramanlık öyküsü yazıldığını vurgulayan Vali Tuna, 19 Mayıs 1915 saat 03.30‘da başlayan taarruzda bütün cephelerde kanlı çarpışmalar yaşandığını, 4,5 saatte Osmanlı ordusunun zayiatının yaklaşık 10 bin kişi olduğunu sözlerine ekledi.

Öğrencilerden geçmişe ve bugüne olduğu gibi yarına da sahip çıkmalarını isteyen Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz da, "Kanlarını ve canlarını feda eden şehitlerimiz, o gün kimi anasını babasını, kimi ise yarini yavuklusunu köyünde, yurdunda bırakarak koştu geldi bu topraklara. Onlar görevlerini fazlasıyla ifa ederek aramızdan ayrıldı. O yiğitlere selam olsun. Bizin onların izinden giden veya onların ruhuna sahip torunlar, nesiller olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu. Tören, Çanakkale Savaşları’nı anlatan belgesel film gösterimiyle sona erdi. Törene Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü İsrafil Erdoğan, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Bu arad aynı saatlerde Jandarma İskelesi‘nde toplanan Memur-Sen‘e bağlı Sağlık-Sen üyeleri, şehit tıbbiyelileri bu yıl ikincisini düzenledikleri etkinlikle andı. Etkinlikten önce katılımcılara, belgesel film ve şiir dinletisi eşliğinde pilav ikram edildi. Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya ve tarihçi yazar Mehmet Kaplan "Çanakkale Savaşları" konulu bir söyleşi yaptı.

KUTU

Çanakkale Savaşları‘na katılmak üzere 1915 yılında yüzlerce tıbbiye öğrencisi cepheye gitmiş, tamamına yakını şehit olmuştu. Bu sebeple 1921 yılında okul mezun verememişti. Şehit tıbbiyeliler, her yıl 18 Mayıs‘ı 19 Mayıs‘a bağlayan gece, bölgede düzenlenen törenlerle anılıyor.