Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı M. Salim Ensarioğlu:

Eski Devlet Bakanı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı M. Salim Ensarioğlu, Kürt sorununun siyasi rant elde edilmek için uzatıldığını belirterek, "Kardeş kanının durdurulmasına ben talibim. Bana imkan verilse uniter yapıyı bozmadan bu sorunu 1 haftada çözerim" dedi.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı M. Salim Ensarioğlu:
Diyarbakır ve bölgedeki kepenk kapatma olaylarının ciddi sorunlar oluşturduğunu belirten M. Salim Ensarioğlu, bu tür olayların bitmesi gerektiğini söyledi. Böylesi olayların esnaf, vatandaş ve bölgede ciddi sorunlara neden olduğunu ifade eden Ensarioğlu, "Kepenk kapatma olayında vatandaş artık yolda yürürken yeter diyerek sayıklayarak konuşuyor. Netice olarak bu artık bitmeli, kimse bunun peşinden siyasi rant için koşmasın. Bıraksınlar rahat bir seçim yaşayalım. Burada insanlar ekmeklerinin peşinde

koşarken her gün tedirgin ve huzursuz. Bu insanlar huzuru hak etmiyor mu? Seçimin ardından anayasa değişikliği yapılmalı, Abdullah Öcalan ev hapsine alınarak, bu olayın tamamı tartışılarak bitirilmelidir. Bu çözüm halka bırakılsaydı çoktan hallolmuştu. Bu kadar büyük bir devletimiz var bunun neyini çözemiyoruz. Çözüm ortadadır. Konuşulanlar, söylenenler artık uniter yapıyı bozmuyor, bölünmeyi getirmiyor. Sadece siyasi rant elde edilmek için uzatılıyor" dedi.

"BU SORUN ÇÖZÜLMEZSE TÜRKİYE‘DE İÇ SAVAŞ ÇIKAR"

Kürt sorununun çözülmemesi durumunda Türkiye‘de iç savaş çıkacağını belirten Ensarioğlu, bu sorunun bir an çözümü için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Ensarioğlu, "Bu sorun bir an evvel bitirilmelidir. Çözülmeyecek bir sorun değildir. Bu sorun çözülmezse Türkiye iç savaşa gider. Teşhis konulmasına rağmen hala çözülmüyor. Abdullah Öcalan başta olmak üzere kimse Türkiye‘nin bölünmesini istemiyor. O zaman çözüm daha kolay, yeter ki siyasi rant peşinde koşulmasın. Bunu bilmiyoruz diyen

varsa kardeş kanının durmasını durdurmaya ben talibim. Bana bütün Kürt ve Türk vatandaşları inansın ki hiçbir siyasi rant peşinde koşmadan bu sorunu çözmeye hazırım. Bugün uniter yapı içerisinde bu meselenin çözülmesi 1 haftalık bir olaydır. Gelsinler Diyarbakır‘a baksınlar insanların ne kadar huzursuz olduklarını ve bu işi uzatmanın ne kadar vicdansızlık olduğunu görsünler" şeklinde konuştu.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU İHMAL EDİLDİ"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin cumhuriyet tarihi boyunca sürekli ihmal edildiğini belirten Ensarioğlu, devletin bu bölgelere borçlu olduğunu ve borcunu da bir an evvel ödemesi gerektiğini söyledi. Ensarioğlu, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1923 yılında Cumhuriyet kurulduğu günden itibaren ihmal edilmiştir. Bunun kasıtlı yapıldığını söylemiyorum ama devlet bu bölgeye borçludur. 1923 yılından bu güne kadar aynı nüfuslu batı illerine ne yapılmış, buraya ne yapılmış bunun tablosunu çıkarsınlar.

Devletin buraya ödeyeceği bir borcu var. Bunu ödemedikleri gibi buraya baskı kurmuştur. Sıkıyönetim kurmuştur, olağanüstü hal durumları yapmıştır, dil ve din baskısı yapmıştır. Buna artık son verilmeli ve bu barış sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA