Afganistan'daki Nato protestosunda en az 11 kişi öldü

NATO saldırısında 4 kişinin öldürülmesinin protesto edildiği gösterilerde askeri bir üsse saldırmaya çalışan göstericilere açılan ateş sonucu en az 11 kişi hayatını kaybederken 50 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Afganistan'daki Nato protestosunda en az 11 kişi öldü
Dün gece Afganistan‘daki NATO birliklerinin düzenlediği operasyonla 2‘si kadın 4 kişinin öldürülmesinin protesto edildiği gösterilerde çıkan olaylarda en az 11 kişinin hayatını kaybettiği ve 50 kişinin yaralandığı bildirildi. NATO güçleri öldürülen kişilerin silahlı militanlar olduğunu belirtirken protestocular öldürülenlerin sivil kişiler olduğunu iddia ediyor. NATO saldırısı protesto eden yaklaşık 3 bin kişi Takhar vilayetinin başkenti Talokan‘da gösteri düzenledi. Göstericilerin ellerindeki balta ve

küreklerle yabancı güçlere bir ait askeri üsse saldırması üzerine polis ve Afgan güvenlik güçlerinin ateş açtığı bildirildi. Açılan ateş sonucu en az 11 kişinin hayatını kaybettiği, en az 50 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Takhar Emniyet Müdürü Hacı Abdusselam yaptığı açıklamada, "Bize gelen bilgiye helikopterle yapılan operasyonda 5 kişi ölmüş, bu 5 kişiden birinin kimliği henüz belirlenemedi. Ölenlerin 3 tanesi aynı aileden. Halk şu anda burada ve sinirli bir halde protesto ediyor" dedi.

Abdul Mukim isimli gösterici yaptığı açıklamada, "Dün gece 4 helikopter bölgemizi ablukaya alıp bir aileyi öldürdüler. Bizim günahımız nedir bilmiyorum, biz ne El Kaide‘yiz ne Taliban‘ız ne de silahımız var, biz sadece garip vatandaşlarız. Bu operasyonda 5 kişi hayatını kaybetti, bunun sorumlusu Amerika‘dır" dedi.

Takhar vilayet hastanesi doktorlarından Ayetullah Sadık, "Bugünkü protestoda 7 tane yaralı hastanemize ulaştı ve bunlardan birisi hastaneye getirilirken hayatını kaybetti. 2 kişi yoğun bakıma alındı diğer 4 kişi ise hafif şekilde yaralanmıştı ve onların da tedavisi sürüyor. Hastaneye getirilenlerin hepsi silahla yaralanmıştı. Bu 7 kişiden birisi çocuk ve biri de gazeteci" dedi.

Öte yandan, gösterilerde ‘Amerika‘ya Ölüm‘, ‘Karzai‘ye Ölüm‘ sloganları atılırken, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai‘nin resminin bulunduğu bir tabela taş yağmuruna tutuldu.

Kaynak: İHA